Despre cine cred românii că sunt mai corupți decât politicienii

Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Rezultatele unui sondaj eurobarometru – care măsoară percepția de corupție la noi în țară – arată că românii cred că medicii sunt mai corupți decât politicienii, notează presasm.ro. Întrebați care sunt categoriile profesionale printre care mita şi abuzul de putere pentru câştig personal sunt mai răspândite, românii au arătat cu degetul spre medici, în primul rând, apoi spre politicieni și polițiști.

Românii cred că angajați din sistemul medical sunt mai corupți decât politicienii. Cel puțin asta arată datele ultimului barometru care măsoară percepția corupției în statele Uniunii Eruopene. Jumătate dintre persoanele chesionate au spus că mita și abuzul de putere pentru câștig personal este mai răspândit în rândul medicilor.

Întrebați despre cadourile sau atențiile oferite cadrelor medicale, cei mai mulți români au spus că au simțit că trebuie să le acorde sau li s-a spus că trebuie să plătească suplimentar pentru serviciile de sănătate. Potrivit barometrului, cei mai mulți au dat sume peste 200 de euro.

Pe locul doi se află politicienii, indiferent că vorbim de cei de la nivel locale, regional sau național și partidele politice.

Nici polițiștii nu stau bine. Un procent de 40% dintre cei chesionați cred că mita și abuzul de putere sunt prevalente în rândul oamenilor legii.

În top urmează funcționarii publici care eliberează autorizațiile de construcții și cei care decid câștigătorii licitațiilor publice.

Mita este prevalentă și în rândul inspectorilor (sănătate şi siguranţă, construcţii, muncă, calitatea alimentelor, control sanitar şi eliberare licenţe/permise) spun 35% dinte cei care au participat la studiu.

Urmează funcţionarii care eliberează autorizaţii comerciale și autoritățile fiscale, curțile de justiție și serviciul public de urmărire penală.

Dintre angajații de la stat, cei instituțiile de asigurări sociale și de asistență socială și profesorii au obținut cele mai mici scoruri.

Datele arată și că românii cred că corupția este mai frecventă o problemă a sectorului public și nu a sectorului privat.

Doar 23% dintre cetățeni cred că mita și abuzul sunt prevalente în instituţiile financiare şi bancare și doar 19% asociază corupția cu companiile private.

Chestionaru a admis mai multe răspunsuri posibile.

Studiul a fost realizat în perioada 22 martie ‐ 15 aprilie 2022, a inclus 26,509 de interviuri realizate prin metoda față în față.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here