Dezamăgire pentru Ariane 6, abandonată de Eumetsat în favoarea SpaceX

Sursa foto: Facebook

Eumetsat, operatorul de sateliţi meteorologici europeni, a anulat lansarea satelitului său MTG-S1 cu ajutorul rachetei Ariane 6 şi a ales ca acesta să fie plasat în spaţiu de compania americană SpaceX, o dezamăgire pentru lansatorul european cu mai puţin de două săptămâni înaintea zborului său inaugural, a raportat cotidianul francez Le Monde, citat de Agerpres.

Contactaţi de AFP vineri, reprezentanţii Eumetsat nu au răspuns deocamdată solicitării de a face declaraţii pe această temă, la fel ca şi reprezentanţii Arianespace, compania însărcinată cu exploatarea şi comercializarea rachetei Ariane 6.

Potrivit Le Monde, comitetul executiv al Eumetsat a cerut consiliului de administraţie, care reprezintă interesele celor 30 de ţări membre, să aleagă racheta Falcon 9 dezvoltată de SpaceX, anulând contractul semnat cu Arianespace în urmă cu patru ani.

Satelitul MTG-S ar fi trebuit să fie lansat cu ocazia celui de-al treilea zbor al rachetei Ariane 6, programat la începutul anului 2025. Motivele care au determinat compania Eumetsat să schimbe racheta lansatoare şi să aleagă racheta americană nu au fost precizate.

Ariane 6 urmează să efectueze pe 9 iulie zborul său inaugural după o lansare de la Centrul Spaţial Kourou din Guyana Franceză, după o întârziere de patru ani.

Reacţionând pe LinkedIn, Philippe Baptiste, CEO-ul CNES, agenţia spaţială franceză, a deplâns „o schimbare brutală, deoarece acel zbor trebuia să aibă loc în curând” şi „o zi foarte dezamăgitoare pentru Europa spaţială”.

„Aştept cu nerăbdare să înţeleg motivele care au putut să determine Eumetsat să ia o astfel de decizie, în condiţiile în care toate marile ţări europene din sectorul spaţial, precum şi Comisia Europeană, fac apeluri pentru lansarea sateliţilor europeni cu lansatoare europene”, a afirmat el.

„Până unde vom merge noi, europenii, cu naivitatea noastră?”, s-a întrebat Philippe Baptiste, care i-a cerut Comisiei Europene să ia „măsurile necesare pentru ca toţi sateliţii instituţionali europeni să fie lansaţi cu ajutorul micilor şi marilor rachete lansatoare europene”.

Înaintea acestei decizii, Ariane 6, care va avea o cadenţă de nouă lansări pe an, afişa 30 de zboruri programate pe agenda comenzilor sale. Această rachetă urmează să ofere Europei un acces independent la spaţiu în faţa gigantului american SpaceX, care a programat 144 de lansări ale rachetelor sale Falcon 9 pentru acest an.

AFP: Ucraina cere un scut aerian cu sisteme în România şi Polonia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here