Dezertorul grupării paramilitare ruse Wagner, arestat de poliţie în Norvegia

Un fost mercenar al grupării paramilitare ruse Wagner care a fugit în Norvegia în urmă cu circa zece zile a fost arestat de poliţia norvegiană pe baza legii privind imigraţia.

„Persoana respectivă a fost arestată în virtutea legii privind imigraţia şi ne gândim la internarea sa într-o tabără pentru străini intraţi ilegal” în ţară, a precizat Jon Andreas Johansen, un responsabil al poliţiei însărcinat cu imigraţia, într-un email trimis luni către AFP, relatează Agerpres.

Poliţia nu a precizat motivele exacte ale arestării sale şi nu a furnizat alte comentarii.

În vârstă de 26 de ani, Andrei Medvedev a trecut frontiera ruso-norvegiană din nordul Norvegiei în noaptea de 12 spre 13 ianuarie şi a cerut azil în ţara scandinavă, declarându-se pregătit, potrivit avocatului său, „să vorbească despre experienţa în cadrul grupului Wagner cu cei care anchetează crimele de război”. Avocatul a mai precizat că riscul ca Medvedev să fie deportat în Rusia este „zero”, transmite Reuters.

Bărbatul spune că a luptat în Ucraina sub uniforma Wagner timp de patru luni înainte de a dezerta în noiembrie, când organizaţia paramilitară condusă de omul de afaceri Evgheni Prigojin i-ar fi prelungit contractul împotriva voinţei sale.

Ca potenţial martor preţios pentru a face lumină asupra brutalităţii grupului paramilitar în Ucraina, el este sub supravegherea autorităţilor norvegiene de la sosirea în ţară, într-un loc ţinut secret. Potrivit avocatului său, fostul mercenar este în „dezacord” cu poliţia privind măsurile luate pentru securitatea sa.

Potrivit unor experţi, Medvedev nu ar fi putut trece frontiera, care este păzită strict, fără ajutor.

El a dat asigurări că a trecut graniţa clandestin pe jos, sub gloanţele gardienilor ruşi porniţi pe urmele sale cu câini, traversând râul Pasvik, îngheţat în prezent, care marchează frontiera ruso-norvegiană.

AFP precizează că nu a putut confirma în mod independent veridicitatea afirmaţiilor sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here