Dezinformarea funcționează mai bine decât cenzura pe social media (raport)

Freedom House a publicat un nou raport despre libertatea pe Internet iar concluzia pe care a tras-o organizația este îngrijorătoare. În epoca modernă, cenzura a fost înlocuită cu dezinformarea și fake news în mediul online.

Platformele digitate, inclusiv social media, sunt noile câmpuri de luptă unde se decide soarta democrației, iar guvernele folosesc uzual ca arme cenzura și blocarea de site-uri. De asemenea, state și actori non-statali au folosit dezinformarea și propaganda ca să distorsioneze faptele și opiniile în zeci de țări în ultimii ani, inclusiv în timpul alegerilor din SUA din 2018 și din UE din 2019.

„Multe guverne descoperă că pe social media, propaganda funcționează mai bine decât cenzura” a spus Mike Abramowitz, președintele Freedom House, citat de TechCrunch.

Dezinformarea – sau fake news, cum îi mai spun unii – a devenit o problemă majoră pentru țări dar și mediul privat. Autoritățile au amenințat că vor lua măsuri legate, deoarece răspândirea de informații înșelătoare și false ia amploare.

Dar există și un revers al medaliei. În timp ce încearcă să oprească răspândirea dezinformării, unele state au început să folosească platformele social media în propriul scop. China și SUA și printre cele 40 de țări care au intensificat programele de monitorizare ale social media.

„Forțele de ordine au început să supravegheze mai mult publicul, dar fără mecanismele de control, trasparență și resposabilitate care ar putea să le limiteze acțiunile” mai scrie în raport.

Din cauza acestor acțiuni, care tind la autoritarism digital, libertatea Internetului la nivel global a scăzut pentru al nouălea an la rând. Din cele 65 de țări analizate pe Freedom House (România nu este printre ele), în 33 a ost înregistrat un declin. Printre acestea, SUA, Germania, Australia și Brazilia. Chiar și Rusia și China au strâns mai rău șurubul digital, a apreciat Freedom House.

Islanda, Estona, Canada, Germania, Australia, SUA și Marea Britanie au cel mai liber internet.

Țara care cenzurează cel mai rău mediul online este China. Urmează apoi Iran, Siria, Cuba, Vietnam și Arabia Saudită. Singurele țări europene unde Internetul este la categoria „not free” sunt Rusia, Turcia și Belarus.

1 COMENTARIU

  1. […] Fermele de trolli sunt printre mijloacele favorite ale Rusiei pentru influențarea alegerilor din Europa, SUA și alte părți ale globului. Rețelele de socializare au închis în ultimii ani sute de mii de conturi false, folosite de trolli pentru a răspundi minciuni, dezinformări și fake news. Dezinformarea funcționează mai bine decât cenzura pe social media, arată un raport al Freedom Ho… […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here