Dificila problemă rusă a Israelului. Neutralitatea statului evreu, în războiul din Ucraina, s-ar putea deteriora

Sursa: Pixabay

<< În ultimii șapte ani, Israelul și Rusia s-au coordonat strâns, la sol și pe cerul Orientului Mijlociu. Totuși, războiul din Ucraina poate să zguduie aceste aranjamente. Pe 15 iulie, un tribunal rus a ordonat Agenției Evreiești să-și închidă birourile din Rusia. Tehnic, agenția nu face parte din guvernul Israelului, ci acționează în numele acestuia, menținând legături între statul Israel și diaspora evreiască din întreaga lume. Mai presus de toate, facilitează emigrarea evreilor în Israel. Până când Vladimir Putin a invadat Ucraina în februarie, relațiile fuseseră bune >>, notează The Economist.

<< Chiar și după ce Rusia a trimis o forță expediționară în Siria, în 2015 pentru a susține regimul eșuat de atunci al lui Bashar al-Assad, curând a fost convenit un modus vivendi. În ciuda ocupării spațiului aerian sirian, Rusia a lăsat Israelul să continue să bombardeze aliații iranieni ai Siriei care luptă pentru domnul Assad, la sol. De fapt, avioanele de război rusești și israeliene au împărțit între ele cerul de deasupra Siriei.

Dar în mai, o baterie antiaeriană rusă a tras asupra aeronavelor israeliene. Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a minimizat acest lucru drept un „incident singular”. Cu toate acestea, Rusia a spus public Israelului de atunci să-și înceteze complet operațiunile asupra Siriei. Totuși, raidurile aeriene israeliene asupra țării au continuat.

Kremlinul spune că ordinul de închidere a Agenției Evreiești nu a fost ceva ce ține de politic, ci pur și simplu o problemă legală. Autoritățile ruse susțin că agenția a încălcat legile locale prin colectarea de informații despre cetățenii ruși. Guvernul israelian este sceptic. „În trecut, problemele juridice ca aceasta au fost clarificate în liniște și fără să facă titluri”, spune un înalt oficial din Ierusalim. „Este clar că aceasta este o presiune care vine direct de sus – pentru a se asigura că Israelul nu ia partea Ucrainei, în război”.

De la invazia Rusiei, din 24 februarie, Israelul a rămas ferm pe margine, refuzând cererile ucrainene de arme și abținându-se în mare măsură să vorbească despre război. Cele două motive principale ale neutralității Israelului au fost prezența militară a Rusiei peste granița Israelului, în Siria, și marile comunități evreiești din Rusia și Ucraina. Peste un milion de evrei vorbitori de limbă rusă au emigrat în Israel, de la prăbușirea fostei Uniuni Sovietice, în urmă cu trei decenii. Au devenit o circumscripție politică puternică.

Ultimii doi prim-miniștri ai Israelului, Naftali Bennett și Benjamin Netanyahu, au fost neutri față de Rusia. Dar în aprilie, Yair Lapid, pe atunci ministrul de externe, a condamnat ferm crimele de război ale Rusiei de lângă Kiev. De când a devenit prim-ministru, la 1 iulie, el nu a manifestat nicio nerăbdare, spre deosebire de predecesorii săi, de a stabili o întâlnire sau convorbiri telefonice cu domnul Putin. Necazurile Agenției Evreiești din Rusia ar fi putut fi un avertisment tras de Putin pentru a-l ține pe Lapid în rând.

Evreii au amintiri lungi despre pogromurile comise de ruși, sub țari, și despre discriminările antisemite din perioada sovietică. În schimb, Putin a asigurat legături de prietenie cu comunitatea evreiască din Rusia, în cea mai mare parte a domniei sale din ultimele două decenii. Cu toate acestea, emigrația evreiască atât din Rusia, cât și din Ucraina către Israel a crescut din nou – cu cel puțin 30.000 în acest an.

În orice caz, dl Putin a chemat demonii istoriei calificându-l „nazist” pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care este evreu. Nu e de mirare că Israelul este îngrijorat de faptul că s-ar putea întoarce la vechile moduri țariste proaste – și că îi folosește pe evreii din Rusia ca pioni. >>

În Rusia, contracția economică accelerează. Analize făcute la Moscova relevă perspective tot mai proaste dacă războiul continuă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here