DIICOT a ridicat majoritatea măsurilor asiguratorii impuse asupra KMG International, Oilfield Exploration Business Solutions şi Rompetrol Rafinare în dosarul Rompetrol II din 2016, dar a menţinut o măsură asiguratorie asupra a patru instalaţii ale Rompetrol Rafinare, până la suma de 106 mil. dolari, conform Mediafax.

Societatilor KMG International NV („KMGI”), Oilfield Exploration Business Solutions SA si Rompetrol Rafinare SA, le-a fost comunicata la data de 9 Decembrie 2019 Ordonanta DIICOT emisa la data de 5 Decembrie 2019 in Dosarul penal nr. 225/D/P/2006. Prin aceasta Ordonanta au fost clasate acuzatiile penale si au fost ridicate majoritatea masurilor asiguratorii impuse anterior de DIICOT prin Ordonantele din 6 Mai 2016, astfel cum au fost reconfigurate prin Ordonanta din 18 aprilie 2018”, se arată într-un anunţ al Rompetrol Rafinare publicat la BVB.

Măsura asiguratorie a fost menţinut pe o perioada de 30 de zile.

Această măsură provizorie asupra celor 4 instalatii nu afectează în niciun fel activităţile Rafinariei Petromidia şi a staţiilor de carburanţi Rompetrol”, se mai spune în anunţ.

În 2016, procurorii DIICOT au demarat cercetările în dosarul Rompetrol II, punând sechestre de trei miliarde de lei pe acţiunile rafinăriei Petromidia şi pe conturile unor persoane fizice, dosarul fiind disjuns dintr-o cauză trimisă în judecată în anul 2006. Investigaţiile vizează intervalul 1998-2003.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT ) preciza în mai 2016 că 14 suspecţi sunt cercetaţi „pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, înşe­lăciune, complicitate la înşelăciune, delapidare, complicitate la delapidare, evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani, manipularea pieţei de capital prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare“. Potrivit procurorilor, activitatea infracţională a culminat cu „iniţierea, promovarea şi adoptarea odonanţei de urgenţă 118/2003 prin care obligaţiunile bugetare restante pe care Rompetrol Rafinare le înregistra la data de 30.09.2003 în cuantum de aproximativ 603 milioane de dolari au fost convertite în obligaţiuni subscrise de către Ministerul Finanţelor Publice“.

Într-un comunicat de presă, KMG International și grupul KMG Rompetrol caraterizează decizia drept judicioasă, foarte importantă pentru siguranța mediului de afaceri și pentru climatul investițional din România, decizie luată în urma unor demersuri și analize deosebit de complexe. „Această decizie consolidează deținerile locale ale grupului KazMunayGas și este de natură să deschidă calea pentru efectuarea în continuare a investițiilor necesare dezvoltării activităților grupului pe plan local, cu efecte pozitive asupra creșterii economice, menținerii și dezvoltării locurilor de muncă, a contribuției constante a grupului la bugetele publice, precum și, în general, la dezvoltarea mediului de afaceri local”, spune comunicatul.

KMG International a realizat investiții în valoare de aproximativ 4 miliarde dolari începând din anul 2007 pe piaţa locală, în operațiuni derulate de mai mult de 5.000 de angajati din Romania. KMG International şi-a asumat, faţă de Guvernul român, dezvoltarea unui Fond de investiții mixt Româno-Kazah, cu un aport de capital de 150 de milioane de dolari şi urmărind o țintă totală a activelor de până la 1 miliard de dolari, în funcție de condiţiile de piață.

Deținut de KazMunayGas Kazakhstan, Grupul KMG International desfășoară operațiuni majore în rafinare și petrochimie, retail, trading, upstream și servicii industriale în 12 piețe principale. În România, Grupul operează rafinăria Petromidia Năvodari, cu o capacitate de procesare de 5 milioane de tone pe an, Rafinăria Vega Ploiești – cea mai veche unitate de profil în funcțiune (1905), dar și o rețea de distribuție a carburanților formată din peste 700 de puncte de alimentare, 230 de stații distribuție GPL auto, 9.000 de puncte de distribuție butelii și 3 stații de îmbuteliere GPL, 6 depozite.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here