Dilema Europei: Ar trebui liber profesioniștii să devină angajați cu normă întreagă?

Foto: Unsplash

„Parlamentul European a vrut să solicite șoferilor Uber și livratorilor Doordash să devină angajați cu normă întreagă. Stați așa! – au spus parlamentarii conservatori”, scrie CEPA.

<< Comisia Europeană a propus, la sfârșitul anului trecut, crearea unor reguli comune cu privire la statutul de angajare al lucrătorilor liber profesioniști, definind în ce condiții ar trebui să fie considerați independenți și când ar trebui să fie cu normă întreagă. Când Parlamentul European a preluat propunerea, europarlamentarul social-democrat Elisabetta Gualmini, în calitate de raportor, a publicat un raport care i-ar face cu normă întreagă în aproape toate cazurile.

Dar o coaliție parlamentară pare a fi acum împotriva unor reguli atât de dure. Eurodeputații de centru și conservatori au răspuns cu un val de amendamente în comisia parlamentară însărcinată cu legea. Majoritatea urmăresc să creeze câteva condiții clare care necesită reclasificarea ca angajat cu normă întreagă. În alte cazuri, lucrătorii își pot păstra statutul de independenți.

„Trebuie să avem o abordare echilibrată”, a spus europarlamentarul slovac de centru-dreapta Miriam Lexmann. „Trebuie să economisim flexibilitatea, deoarece este ceva ce lucrătorii nu vor să piardă.”

Dezbaterea asupra modului de reglementare a platformelor de liber profesioniști și de tratare a lucrătorilor din acest sector provoacă furie pe ambele maluri ale Atlanticului. California a învins Europa încercând să-i facă angajați cu normă întreagă, doar pentru a fi respinsă de votul popular într-un referendum. În Europa, instanțele de pe întreg continentul au ajuns la decizii contradictorii privind felul în care ar trebui să fie tratați acești lucrători – angajați cu normă întreagă, contractori independenți sau să primească un nou statut? Sindicatele își fac griji cu privire la natura precară a celor care prestează servicii ocazionale, cum ar fi babysitting-ul sau munca manuală, și văd statutul de angajat ca singura modalitate de a garanta protecția socială.

Guvernele empatice de centru-stânga intervin și legiferează. În august 2021, guvernul socialist al Spaniei a ordonat platformelor să reclasifice șoferii și curierii la statutul de angajați. Mișcarea a provocat o reacție. Asociațiile de livratori au susținut într-o scrisoare adresată Comisiei Europene că 8.000 de spanioli și-au pierdut locul de muncă. Sondajul lor asupra a 16.000 de curieri din 24 de țări europene a constatat că două treimi dintre respondenți marchează „flexibilitatea” drept motiv pentru care livrează alimente. „Până la 250.000” de curieri actuali nu ar putea lucra la livrare dacă orele ar fi predeterminate de către un angajator, arată sondajul, în timp ce până la 75.000 de curieri ar trebui să părăsească forța de muncă, a prezis raportul produs de Copenhagen Economics.

Apar unele compromisuri potențiale. Sub Emmanuel Macron, Franța a respins statutul de normă întreagă, propunând o nouă formă de dialog social între platforme și lucrători. În campania sa electorală din 2016, el a spus unui jurnalist la televizor: „Mergeți într-un cartier sărac și explicați-le tinerilor, care sunt șoferi Uber, că ar fi mai bine pentru ei să nu facă nimic sau să se ocupe de stradă. Duceți-vă și explicați-le asta.”

Macron a autorizat crearea unei noi Autorităţi pentru Relaţiile Sociale a Platformelor de Angajare, în 2021, care a organizat anul acesta alegeri pentru reprezentanţii lucrătorilor, căutând îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi salarizare. Ministrul Muncii, Elisabeth Borne, care a devenit prim-ministru, a spus că scopul este acela de a stabili un dialog între părți pentru a se îndrepta către condiții de muncă mai bune și noi drepturi, „cu respectarea statutului de liber profesionist de care sunt atașați majoritatea.” Asociația Platformelor de Independenți, care reprezintă Deliveroo și Uber, printre altele, a salutat soluția franceză.

O altă reformă interesantă a avut loc în Estonia. Țara baltică pune șoferii privați și taxiurile pe un teren juridic comun, cu licențe similare și verificare de calitate. Taximetriștii din Estonia nu mai trebuie să susțină un examen lung. Trebuie doar să completeze o cerere online, să plătească 38 EURO și să aștepte o săptămână pentru licență. Șoferii privați încă nu pot ridica pasagerii care îi strigă de pe stradă, dar nu trebuie să poarte semne de taxi sau să investească într-un taximetru.

La Bruxelles, dezbaterea se concentrează în jurul dovezii că platformele ar trebui să arate că lucrătorul nu este un angajat. Comisia Europeană a propus o listă de cinci criterii și a spus că ar fi nevoie de îndeplinirea doar a două dintre cele cinci pentru a îndeplini clasificarea angajaților. Europarlamentarul social-democrat Gualmini, totuși, ar prefera ca aceste criterii să nu fie obligatorii, ci mai degrabă orientative pentru ca autoritățile competente să le ia în considerare atunci când evaluează statutul de muncă al unui lucrător.

A urmat o reacție conservatoare, temându-se că acest lucru ar duce la reclasificarea automată a tuturor lucrătorilor ca angajați, distrugând în acest proces această economie emergentă. Un grup de alți deputați europeni a cerut, în schimb, introducerea unui „Cod de conduită” ca „o formă de autoreglementare concentrată pe îmbunătățirea condițiilor de muncă ale persoanelor care desfășoară activități independente”. Această abordare neobligatorie este concepută pentru a încuraja platformele să îmbunătățească condițiile de muncă ale celor care „desfășoară activități independente”. De asemenea, ei insistă, spre deosebire de socialiști, că beneficiile voluntare precum protecția socială, asigurarea împotriva accidentelor sau oportunitățile de formare nu sunt luate în considerare la evaluarea raportului de muncă.

Abordarea conservatoare pare să strângă sprijin din partea centriștilor. „Liber profesioniștii adevărați” trebuie să fie „capabili să rămână așa și să poată continua să aibă acces la muncă prin platforme”, spune europarlamentarul Ďuriš Nicholsonová.

O comisie parlamentară va dezbate propunerea lucrătorilor independenți în cursul verii, iar Parlamentul European urmează să voteze asupra acestei chestiuni înainte de sfârșitul anului.>>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here