Aflat în închisoare, Liviu Dragnea, cere judecătorilor anularea unei rezoluții a Inspecției Judiciare, prin care una dintre plângerile făcute împotriva procurorului DNA, Alexandra Lăncrănjan, care-l anchetează în dosarul Tel Drum, a fost închisă, informează ziare.com. Inspecția Judiciară a clasat plângerea sa pe 24 iunie 2019.

Fostul lider PSD – care execută în prezent o sentință de 3 ani și 6 luni de închisoare în dosarul Angajărilor fictive la Direcția de Protecția Copilului Teleorman – a deschis în iulie 2019 un proces la Curtea de Apel București.

Dragnea se plângea că procurorul ar fi dat dovadă de rea-credință în timpul anchetei sale, fapt ce ar fi dus la vătămarea drepturilor sale procesuale.

Fostul președinte al Camerei Deputaților este cercetat de DNA în dosarul Tel Drum, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și fraudă cu fonduri europene.

Care sunt motivele lui Dragnea

Fostul lider al PSD se plânge că procurorul de caz ar fi efectuat cercetări în cazul Tel Drum, solicitări de înscrisuri și audieri de martori, deși infracțiunea de abuz în serviciu ar fi fost prescrisă.

Era vorba de infracțiunea de abuz în serviciu în privința privatizării frauduloase a Tel Drum, fapta prin care s-ar fi prejudiciat bugetul CJ Teleorman.

Este vorba de una dintre acuzațiile pentru care Dragnea a fost cercetat în 2013, iar faptele au fost clasate inițial. Procurorul Alexandra Lancranjan a solicitat instanței infirmarea acestei clasări, în cadrul anchetei Tel Drum.

În ciuda faptului că avea cunoștință că infracțiunea privind privatizarea Tel Drum fusese cercetată în cadrul dosarului nr. 337/P/2009, această nu face nicio distincție și nicio precizare și solicită infirmarea rezoluției și redeschiderea urmăririi penale inclusiv cu privire la această faptă.

Or, acest aspect considerăm că reprezintă o încălcare flagrantă, cu știință, a normelor de drept material ori procesual incidente, urmărind și acceptând vătămarea drepturilor domnului Liviu Dragnea,” se arată în cererea de chemare în judecată.

Ce conține investigația OLAF

Un alt motiv invocat de Dragnea este faptul că investigațiile/rapoartele OLAF realizate în acest caz nu-l vizau pe el, „sub niciun aspect, acesta nefiind persoană vizată în cadrul acestor investigații, așa cum rezultă din documentele pe care le atașăm.

În sprijinul acestei teze, fostul politician a depus un înscris de la OLAF. Dragnea este nemulțumit de faptul că Alexandra Lancranjan a redeschis acest caz în baza investigațiilor/rapoartelor OLAF.

Cum este posibil că procurorul să pornească urmărirea penală împotriva acestuia, cu privire la infracțiunile menționate mai sus (fraude cu fonduri europene – n.red.), argumentând cu faptul că au apărut elemente noi, respectiv investigațiile OLAF, în condițiile în care în sarcina domnului Liviu Dragnea nu s-a reținut nicio încălcare a vreunui text de lege și nici nu a făcut obiectul investigației OLAF?„, se mai arată în cererea de chemare în judecată.

Menționăm că dosarul Tel Drum de la DNA se bazează pe o investigație OLAF care constată o fraudă masivă cu fonduri europene în domeniul construcției de drumuri și recomandă recuperarea integrală a 21 de milioane de euro. Una dintre fraude se referă la societatea Tel Drum.

De altfel, Liviu Dragnea se judecă la Curtea de Justiție a UE cu Comisia Europeană tocmai pentru anularea raportului OLAF care constată fraudă cu fonduri europene în dosarul Tel Drum.

Nemulțumit de investigația „Valiza”

Nu în ultimul rând, Dragnea arată că are suspiciuni privind ancheta jurnalistică denumită „Valiza”, publicată de RISE Project, și bănuiește că o parte din informații ar fi provenit de la DNA.

Totodată, un alt aspect care ne ridică mari suspiciuni este episodul care a fost lansat în spațiul public denumit Valiza în ceea ce îl privește pe domnul Liviu Dragnea, respectiv documentele care au fost găsite undeva pe proprietatea unui țăran din Teleorman.

Suspiciunie noastre se referă la faptul că în dosarul 986/P/2014 percheziția informatică a început de peste 4 luni, dar rezultatul percheziției nu ne-a fost comunicat nici până astăzi.

Pornind de la suspiciunile noastre, am conchis că poate există situația în care, în realitate, dacă nu majoritatea, atunci anumite documente care au apărut în conținutul așa zisei valize găsită și predată către RISE Project să fi fost predate dintr-o altă sursă. Considerăm că și în acest caz trebuie verificate toate aspectele invocate de noi,” conchide Liviu Dragnea.

Dragnea: Nu sunt probe împotriva mea

Fostul politician mai susține că în dosarul Tel Drum nu ar există nicio probă „directă sau indirectă” împotriva sa.

Din multitudinea de declarații regăsite într-un număr de 705 volume, doar în câteva se fac referire la domnul Liviu Dragnea, dar și acelea doar din perspectiva politică și nu a infracțiunilor cercetate,” se arată în cererea de chemare în judecată.

Procesul deschis de Dragnea a primit termen la Curtea de Apel București pe 6 noiembrie, potrivit portalului instanțelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here