Ziua Armatei Române. Ceremonii în întreaga țară pentru a marca evenimentul

  Ziua Armatei României, celebrată anual în 25 octombrie, va fi sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate în principalele garnizoane din ţară, în statele în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militarii români, transmite News.ro.

  În Bucureşti, manifestările încep de la ora 8.30, iar cele mai multe au loc în Parcul Carol I. La ceremonia militară de depuneri de coroane de flori şi la ceremonia de decorare a Drapelului de Luptă al Comandamentului Forţelor Întrunite, de la ora 10.00, participă şi preşedintele Klaus Iohannis. Pentru buna desfăşurare a evenimentelor din Capitală, Brugada Rutieră a instituit mai multe restricţii de circulaţie.

  Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă şi conducerea Ministerului Apărării Naţionale va participa, vineri, la manifestările dedicate Zilei Armatei.

  Preşedintele Klaus Iohannis ia parte la ceremoniile din Parcul Carol I din Bucureşti, la ora 10.00, dar şi la cele de la Carei, la ora 17.00.

  Viorica Dăncilă participă la evenimentele de la Satu Mare, dar şi la Carei, însă de la 17.30, potrivit programului oficial transmis de reprezentanţii PSD. 

  Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, vor lua parte la ceremoniile care vor avea loc la Satu Mare (ora 15.30) şi Carei (ora 17.00).

  Generalul Nicolae Ciucă, împreună cu secretarul de stat Nicolae Nasta, va participa, de asemenea, şi la ceremonia militară de depuneri de coroane şi jerbe de flori de la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I (ora 10.00).

  Activitățile din Capitală

  Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, în Bucureşti, activităţile se vor desfăşura după următorul program:

  – ora 8.30, la Monumentul Eroilor Patriei din Al Doilea Război Mondial (Universitatea Naţională de Apărare) şi la Monumentul Eroilor Genişti (Piaţa Leu) – ceremonii militare şi religioase de depuneri de coroane şi jerbe de flori;

  – ora 9.00, la Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” – „Ziua Porţilor Deschise”;

  – ora 9.00, la Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor – „Ziua Porţilor Deschise la Castelul Ţepeş” şi marcarea împlinirii a o sută de ani de la instituţionalizarea domeniului cultul eroilor în România, prin înfiinţarea Societăţii Mormintele Eroilor Căzuţi în Război;

  – ora 9.30, în Parcul Carol I – expoziţie de tehnică şi echipamente militare, standuri de promovare a carierei militare, standuri de carte, miniconcert de muzică de fanfară susţinut de către Muzica Reprezentativă a MApN, spectacol folcloric cu participarea Ansamblului artistic „Doina” al Armatei, atelier de instrucţie pentru promovarea carierei militare „Military Boot Camp” şi exerciţii demonstrative EOD, de tip Drill-team, căţărare şi tiroliană;

  – ora 10.00, la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I – ceremonie militară de depuneri de coroane de flori, ceremonia de decorare a Drapelului de Luptă al Comandamentului Forţelor Întrunite şi de depunere a jurământului militar de către elevi şi studenţi din instituţii militare de învăţământ, simultan cu survolarea zonei de către aeronave ale Forţelor Aeriene Române;

  – ora 10.00, la Muzeul Naţional al Aviaţiei Române – „Ziua Porţilor Deschise” şi vernisarea expoziţiei „45 de ani de la primul zbor al aeronavei IAR 93”;

  – ora 19.00, ceremonie de Retragere cu torţe pe itinerariul: Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I, Palatul Parlamentului, Palatul Cotroceni, Brigada 30 Gardă “Mihai Viteazul” (Bulevardul Timişoara).

  Brigada Rutieră a Capitalei anunţă că, între orele 08.00-10.00, se va restricţiona banda I de circulaţie pe Bd. Iuliu Maniu, tronsonul cuprins între intersecţia Bd. Iuliu Maniu cu Bd. Vasile Milea şi intersecţia Bd. Iuliu Maniu cu Bd. Geniului, inclusiv breteaua din dreptul Monumentului Geniului şi 100 de metri pe Bd. Geniului (zona Monumentului Geniului – Leu).

  De asemenea, între orele 19.00 – 22.00, pentru ceremonialul militar de retragere cu torţe, se va restricţiona traficul pe traseul: Parcul Carol I – Str. 11 Iunie – Bd. Regina Maria – Bd. Libertăţii – Bd. Naţiunile Unite – Str. Bogdan Petriceicu Haşdeu – Bd. Mihail Kogălniceanu – Splaiul Independenţei – Bd. Eroilor – Bd. Profesor Doctor Gheorghe Marinescu – Şos. Cotroceni – Bd. Iuliu Maniu – Bd. General Vasile Milea – sediul Brigăzii 30 Gardă.

  ”Pentru deplasarea participanţilor, traficul rutier va fi restricţionat pe banda I de circulaţie, pe traseul sus-menţionat. Solicităm conducătorilor de autovehicule să reducă viteza, să circule cu prudenţă, şi să respecte semnalele poliţiştilor rutieri”, a transmis Brigada Rutieră.

  Activități în alte orașe

  La Carei, activităţile se vor desfăşura după următorul program:

  – ora 14.00, Parcul Karoly – exerciţii demonstrative, prezentare de tehnică militară şi atelier de tehnici de supravieţuire;

  – ora 17.00, la Ansamblul monumental „Glorie Ostaşului Român” – ceremonie de depuneri de coroane şi jerbe de flori şi ceremonie de acordare de distincţii Drapelelor de Luptă ale unor unităţi militare, simultan cu survolarea zonei de către aeronave ale Forţelor Aeriene Române şi cu sosirea „Ştafetei Veteranilor”, care a plecat din Capitală pe 17 octombrie;
  – ora 19.00 – retragere cu torţe.

  La Satu Mare, de la ora 15.30 va avea loc o ceremonie de depuneri de coroane de flori la Monumentul Ostaşului Român.

  Ceremonii similare vor avea loc în toate garnizoanele din ţară şi la monumentele eroilor. În teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militari români se vor desfăşura ceremonii militare, activităţi cultural-educative şi videoteleconferinţe.

  De asemenea, ceremonii de depunere de coroane de flori vor fi organizate la monumentele ostaşilor români din Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Republica Moldova şi Ungaria.

  Porivit MApN, în campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 şi-au pierdut viaţa, aproape 60.000 au fost daţi dispăruţi, iar peste 330.000 au fost răniţi în luptă.

  După eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here