Directorul AIEA anunţă că vrea ”să reia legăturile” cu Coreea de Nord: Are ”un număr foarte mare de instalaţii nucleare, singurele din lume care nu sunt monitorizate”

Sursa foto: Wikipedia

Directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) Rafael Grossi a anunţat luni, într-un interviu publicat de ziarul rus Izvestia, că vrea să reia contactul cu Coreea de Nord, pentru a supraveghea siguranţa instalaţiilor nuclear nord-coreene, relatează AFP, potrivit News.ro.

”Cred că avem nevoie de o reluare a cooperării cu RPDC”, declară Rafael Grossi, folosind sigla oficială a Coreei de Nord – Republica Populară şi Democtratică Coreea (RPDC).

Experţi AIEA, care se duceau cu reglaritate în Coreea de Nord începând din 1992, au fost expulzaţi în aprilie 2009.

În aceeaşi lună Phenianul s-a retras de la negocieri internaţionale lansate în 2003 cu privire la programul nuclear nord-coreean, după care a realizat al doilea test al unei bombe atomice, în luna următoare.

Coreea de Nord ”are un program foarte ambiţios, care include producerea de combustibil, tratarea uraniului, regenerarea şi reactoarele nucleare. Şi nu vorbesc despre armament nuclear, ci despre un număr foarte mare de instalaţii nucleare, singurele din lume care nu sunt monitorizate”, subliniază directorul AIEA.

”Iar astfel nici noi, la AIEA, nici ţările vecine, inclusiv Rusia şi China, nimeni nu ştie dacă norme minime de securitate sunt respectate”, îşi exprimă îngrijorarea Rafael Grossi.

”Încep să promovez ideea de a încerca să privim viitorul cu alţi ochi, fără a uita că au un program nuclear care este contrar rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU. Uneori trebuie să acordăm atenţie problemelor practice, care sunt de asemenea importante”, subliniază el.

Rafael Grossi cere să nu se repete, în dosarul nuclear iranian, aceleaşi greşeli ca în cazul Coreei de Nord.

”Nu trebuie să repetă,m scenariul RPDC, în care toate eforturile şi negocierile de zeci de ani au fost zadarnice”, pledează directorul AIEA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here