Dirijorul Valeri Gherghiev, abandonat de impresar şi considerat persona non grata la Filarmonica din Paris

Situaţia devine din ce în ce mai dificilă pentru dirijorul Valeri Gherghiev (foto dreapta). Apropiat al lui Vladimir Putin, el a fost somat să se pronunţe cu privire la invazia Ucrainei de regimul rus, în special de Scala din Milano, însă directorul Teatrului Marrinsky din Sankt Petersburg păstrează tăcerea. Prin urmare, duminică, impresarul său, austriacul Marcus Felsner a anunţat că nu-l va mai reprezenta, scrie News.ro.

„L-am informat astăzi pe maestrul Valeri Gherghiev că nu mai este clientul Felsner Artists”, a anunţat duminică impresarul artistic Marcus Felsner, pe Facebook. În contestul războiului criminal condus de regimul rus contra naţiunii democratice şi independente a Ucrainei şi contra societăţii deschise europene în ansamblul ei, a devenit imposibil pentru noi, şi clar indezirabil, să mai reprezentăm interesele maestrului Gherghiev”.

„Orice artă este politică, dar toţi artiştii nu sunt politicieni. Cu toate acestea, artiştii înţeleg şi diferenţa clară dintre patriotism şi sprijinul politic activ pentru actualul guvern al naţiunii lor”.

Marcus Felsner adaugă că această decizie este dificilă: „Personal, am inima frântă, este cea mai tristă zi din viaţa mea profesională”.

Director muzical al Mariinsky şi dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii din München, Valeri Gherghiev îşi vede cariera internaţională distrugându-se odată cu războiul din Ucraina. Apropiat de preşedintele rus de câţiva ani, acesta a mărturisit în 2018 pentru AFP că s-a întâlnit cu Vladimir Putin „de 5-6 ori pe an”. Gherghiev şi-a arătat întotdeauna sprijinul şi loialitatea faţă de preşedinte, cum ar fi în 2014, în timpul anexării Crimeei de către Rusia, care i-a adus multe critici.

Joi, directorul Teatrului Scala din Milano, Dominique Meyer, şi primarul oraşului i-au cerut amândoi lui Gherghiev să pledeze public pentru o „soluţie paşnică”, în urma invadării Ucrainei de către ruşi. În lipsa unui răspuns, el va fi înlocuit cu alt maestru pentru a dirija „Dama de pică” de Ceaikovski. Nici la Carnegie Hall nu va mai dirija.

Luni după-amiază, Filarmonica din Paris a anunţat că viitoarele date de concert ale maestrului au fost anulate. Gherghiev trebuia să dirijeze o integrală a simfoniilor lui Ceaikovski cu Orchestra din Paris şi cea de la Marrinsky în aprilie şi să revină cu Filarmonica din Munchen în mai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here