DNA, sesizată de primarul Timișoarei pentru fraude la angajare

Foto: INQUAM/Cornel Putan

Primarul Municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie pentru o posibilă reţea de fraudare a concursurilor pentru ocuparea unor funcţii publice, din care ar face parte şi foşti angajaţi ai Serviciului Resurse Umane din Primăria Timişoara, transmite News.ro.

Descoperirea a fost făcută cu ajutorul, indirect, al DNA care a cerut o serie de documente în cazul unui fost angajat.

Pornind de la unele neconcordanţe în dosarul de concurs al unui fost angajat al Primăriei Timişoara, din primele verificări ale primarului, există dovezi concludente că un număr de cel puţin şapte funcţionari ar fi fraudat concursurile de ocupare a unor posturi publice, lucrările pe care le-au prezentat nefiind scrise de aceştia.
Dovezile, împreună cu numele tuturor celor implicaţi, au fost transmise, miercuri dimineaţa, la DNA – Serviciul Teritorial Timişoara de către primarul Timişoarei, Dominic Fritz.
„Suntem în faţa unui posibil sistem de fraudare, premediat şi sistematic, care s-a desfăşurat pe parcursul mai multor ani, cu complicităţi potenţiale, cel puţin la vârful serviciului de resurse umane. Putem doar bănui că este şi mită la mijloc, dar acest lucru trebuie să-l stabilească procurorii”, a declarat primarul Timişoarei, Dominic Fritz.
Astfel, potrivit unui comunicat de presă, de miercuri, în cazul a cel puţin şase actuali şi foşti funcţionari din Primăria Timişoara, care au susţinut concursuri în anii 2018 şi 2019, au fost descoperite probe scrise de aceeaşi persoană, un fost funcţionar din Serviciul de Resurse Umane.
În cadrul aceloraşi cercetări au mai fost identificate lucrări olografe semnate de un alt funcţionar, care a susţinut două concursuri pentru posturi diferite în 2018 şi 2019 şi care difereau în mod vizibil în ceea ce priveşte caracterele scrisului, acesta fiind total diferit de la o lucrare la alta.
“La proba scrisă, candidaţii care şi-au aranjat concursul au dat nişte răspunsuri întâmplătoare, dar notarea de către comisie s-a făcut în a doua zi. Destul timp, peste noapte, pentru funcţionarii de la resurse umane să scrie o nouă lucrare, cu răspunsurile corecte, şi să înlocuiască lucrarea candidatului cu lucrarea comandată şi redactată ulterior”, a explicat Fritz.
Dominic Fritz a reorganizat Primăria Timişoara în iulie 2021 şi a restructurat printre altele şi Serviciul Resurse Umane, noua organigrama însă fiind contestată în instanţa de un grup de sindicalişti incluzând şi fosta şefa de resurse umane.
„De aici şi rezistenţa la noua organigramă: pierderea unor funcţii nu înseamnă doar că unii nu-şi mai iau un salariu bun de la stat, ci destructurarea acestui sistem corupt, care i-a făcut puternici şi bogaţi. Se pare că miza încercărilor de a suspenda sau anula noua organigrama în instanţă este să se întoarcă unii corupţi pe post înainte să putem descoperi toate aceste mizerii penale. În primăria pe care o conduc nu există niciun fel de toleranţă faţă de abuz sau corupţie. De fiecare dată când voi da peste astfel de fapte nu voi avea nicio ezitare să mă adresez justiţiei. Şi să fie clar: lupta o vom câştiga noi, indiferent de ce se va arunca în mine sau în cei care vor să facă curăţenie”, afirmă primarul Timişoarei, Dominic Fritz.
Toate aceste înscrisuri conturează elementele unor fapte penale, care ar putea fi încadrate în art. 320 Cod penal – falsul material în înscrisuri oficiale, art. 322 Cod penal – falsul în înscrisuri sub semnătură privată, art. 323 Cod Penal – uzul de fals, art. 290 Cod Penal – darea de mită, 291 Cod Penal – traficul de influenţă, art.292 Cod Penal – cumpărarea de influenţă, at. 297 – abuzul în serviciu, art. 300 Cod Penal – uzurparea funcţiei, art. 301 Cod Penal – folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, motiv pentru care primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a solicitat DNA – Serviciul Teritorial Timişoara să cerceteze faptele mai sus sesizate şi, în măsura în care se impune, să procedeze la aplicarea măsurilor prevăzute de lege.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here