DOCUMENT | Ciolacu a scris Comisiei Europene: Democraţia şi statul de drept sunt în pericol

Foto: Inquam Photos/George Călin

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a trimis o scrisoare preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi vicepreşedintelui executiv al CE, Frans Timmermans, în care le cere acestora să solicite partidelor din coaliţia de guvernare din România să oprească „practicile nedemocratice curente”. El atrage atenţia că formaţiunile din coaliţie încalcă statul de drept, transmite News.ro.

Scrisoarea completă a lui Marcel Ciolacu, în limba engleză, poate fi accesată AICI.
El scrie că deciziile privind SRTv şi SRR  au fost respinse de către Curtea Constituţională, faptul că partidele de la guvernare „au încălcat procedurile parlamentare în cadrul moţiunii simple împotriva ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene prin numărarea ilegală a voturilor” şi că partidele de guvernare au decis demiterea Avocatului Poporului fără să respecte procedurile legale.
„Ca lider al opoziţiei din ţara mea, mă bucur să ştiu că românii se pot baza pe prieteni ca dumneavoastră, care pun drepturile şi securitatea poporului înainte de toate. De aceea, având în vedere recentele evenimente din România, mă simt obligat să vă informez că democraţia şi respectul pentru statul de drept sunt puse în pericol în mod serios de partidele de guvernământ din ţara noastră şi cer ajutorul Comisiei Europene în gestionarea abuzurilor comise de partidele de la guvernare”m a explicat preşedintele PSD.
Marcel Ciolacu a adăugat că opoziţia este la dispoziţia Comisiei Europene „pentru identificarea unor soluţii adecvate, astfel încât să fie evitată situaţia în care România alunecă pe o cale nedemocratică”.
Acesta mai spune că liderii partidelor din coaliţie au „un limbaj dublu, la nivel internaţional, care poate fi uşor demontat”
„Una spun la Bruxelles şi pe de altă parte acţionează împotriva valorilor europene, în România”, a mai explicat liderul PSD.
El atrage atenţia că partidele din coaliţia de guvernare „încearcă să elimine, încet-încet, orice formă de opoziţie, începând cu media şi continuând cu instituţiile independente rămase”.
Preşedintele social-democraţilor mai precizează că scopurile politicienilor de la putere ar fi „să schimbe Curtea Constituţională şi practica electorală, pentru a influenţa viitoarele alegeri, în contextul în care au pierdut alegerile locale şi legislative”.
„Credem că este momentul pentru Comisia Europeană să vorbească de problemele menţionate mai sus şi să ceară partidelor din guvernul României să oprească practicile nedemocratice curente. Comisia trebuie să continue să fie garantul valorilor europene, al democraţiei şi statului de drept în România şi contăm pe imparţialitatea dumneavoastră de a susţine rezolvarea acestor probleme”, conchide Marcel Ciolacu, care adaugă că este dispus să se vadă cu liderii UE pentru a discuta despre subiectele menţionate în scrisoarea sa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here