DOCUMENT UE: Folosindu-se de pandemia COVID-19, Rusia poartă o campanie de dezinformare împotriva Occidentului

Mass-media ruse au desfăşurat „o semnificativă campanie de dezinformare” împotriva Occidentului, pentru a agrava impactul noului tip de coronavirus, a genera panică şi a semăna neîncredere, potrivit unui document al Uniunii Europene consultat miercuri de Reuters, transmite Agerpres.

„Este în curs o semnificativă campanie de dezinformare din partea mass-media de stat ruse şi furnizorilor de ştiri pro-Kremlin cu privire la COVID-19″, se spune în acest document intern ce datează din 16 martie.

„Scopul global al dezinformării desfăşurate de Kremlin este de a agrava criza de sănătate din ţările occidentale… în linie cu strategia mai amplă a Kremlinului de a încerca să submineze societăţile europene”, se spune în documentul elaborat de Serviciul European de Acţiune Externă, care îl asistă pe Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă şi de securitate comună în exercitarea mandatului său.

O bază de date a UE a înregistrat aproximativ 80 de cazuri de dezinformare cu privire la coronavirus încă din 22 ianuarie, arată autorii documentului, care adaugă că printre acestea se numără încercări ale Rusiei de a amplifica acuzaţiile lansate de Iran, potrivit cărora noul tip de coronavirus ar fi o armă biologică lansată de către Statele Unite. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că documentul european nu prezintă exemple şi nu demonstrează legătura dintre aceste informaţii false şi vreun trust de presă din Rusia. 

„Vorbim din nou despre nişte acuzaţii nefondate, care, în actuala situaţie, sunt produsul unei obsesii împotriva Rusiei”, a spus oficialul rus. 

Documentul european citează, totuşi, exemple, inclusiv informaţii false potrivit cărora un militar american detaşat în Lituania ar fi fost infectat şi internat în spital, informaţie infirmată de autorităţile de la Vilnius. Documentul mai informează că versiunea în spaniolă a Russia Today se află pe locul 12 în clasamentul companiilor de presă cu cele mai multe distribuiri în social media în legătură cu pandemia de coronavirus. 

Serviciul European de Acţiune Externă, căruia i-a fost atribuit raportul, a refuzat să aibă un punct de vedere public în legătură cu acest subiect. 

Comisia Europeană a anunţat că menţine legătura cu Google, Facebook, Twitter şi Microsoft, în încercarea de a limita răspândirea de informaţii false referitoare la pandemia de coronavirus care afectează în prezent Europa. Un purtător de cuvânt al Comisiei a acuzat recent Moscova că „se joacă cu vieţile oamenilor” şi le-a recomandat cetăţenilor europeni să fie „foarte atenţi” şi să îşi ia informaţiile doar din surse de încredere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here