Documente declasificate: Rusia a fost informată de SUA cu privire la Deveselu

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Moscova a primit informări de la Washington despre intrarea în vigoare a Acordului SUA-România privind sistemul antibalistic de la Deveselu, trasmite Mediafax, citând un email declasificat. Potrivit sursei citate, informarea a fost făcută de către Departamentul de Stat, iar partea rusă a mulţumit pentru acest gest, arătând că va răspunde prin tonul obişnuit.

Totul apare într-un email trimis în decembrie 2011 de către Frank Rose, la acea vreme asistent al secretarului de Stat pentru Politici Spaţiale şi de Apărare, către Jacob Sullivan și Victoria Nuland (director pentru Planificare Politică, respectiv purtător de cuvânt al Departamentului de Stat).

Emailul din 16 decembrie 2011:

  • „Jake, Toria, Acordul SUA-România în materie de Apărare Antirachetă (BMDA) va intra în vigoare miercurea viitoare, pe 21 decembrie. Va fi transmisă luni seară o notificare aliaţilor-cheie şi partenerilor prin care vor fi informaţi despre acest moment foarte important, iar SUA şi România vor emite miercuri seară un scurt comunicat comun prin care vor anunţa intrarea în vigoare a acordului.
  • Ellen Tauscher (n.red – subsecretar de Stat pentru Controlul Armamentului şi Afaceri de Securitate Internaţională) i-a transmis adjunctului ministrului rus de Externe Ryabkov o prenotificare despre anunţ cu ocazia întrevederii pe care au avut-o miercurea trecută la Washington. Chiar dacă Ryabkov a notat că Rusia va răspunde la anunţ cu argumentele normale, a spus că apreciază înştiinţarea prealabilă. Să îmi spuneţi dacă aveţi întrebări. Multumesc. Frank”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here