Doi bărbați care vindeau teste COVID false cu rezultat ”negativ” pentru călătorii în străinătate, reținuți de polițiști

Doi bărbați din Baia Mare au fost reținuți după ce au fost depistați că vindeau teste negative COVID-19 false românilor care călătoreau în state unde era necesar un certificat de acest tip pentru care cereau 200 de lei.

IPJ Maramureș a transmis vineri că polițiștii băimăreni de investigații criminale au reușit destructurarea unei rețele infracționale bănuite de falsificarea și distribuirea unor certificate medicale false, care atestă un rezultat negativ la testarea COVID-19.

În cursul lunii ianuarie, ca urmare a exploatării unor date de interes operativ, polițiștii Biroului de Investigații Criminale Baia Mare, s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, mai multe persoane care călătoresc în Uniunea Europeană își procură adeverințe false, care atestă că au efectuat teste COVID (PCR), al cărui rezultat este negativ. Din cercetările efectuate până în prezent s-a stabilit că gruparea punea la dispoziția cetățenilor care călătoresc în Uniunea Europeană adeverințe false de testare Covid, contra sumei de aproximativ 200 de lei”, spun anchetatorii.

Polițiștii, alături de colegii de la frontieră, au descoperit astfel de adeverințe false asupra persoanelor aflate într-un autoturism atunci când acestea voiau să părăsească țara.

S-a dispus reținerea a doi suspecți, ulterior, fiind pusă în mișcare acțiunea penală față de aceștia. Față de unul dintre ei, s-a luat măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile”, mai arată IPJ Maramureș.

Polițiștii continuă activitățile informativ-operative și de cercetare, în scopul identificării tuturor persoanelor implicate și tragerii lor la răspundere penală.

Europol a avertizat cu privire la certificatele false

La începutul lunii februarie, Europol a avertizat călătorii să nu cumpere, pe aeroporturi, certificate false cu teste negative de COVID-19 de la crima organizată – cu până la 300 de euro.

Alerta a fost transmisă după arestarea mai multor suspecţi care vindeau astfel de documente pe aeroporturi în Marea Britanie şi în Franţa, dar şi online sau prin intermediul unor mesagerii pe telefon în Spania şi Olanda.

Este foarte probabil ca infractori să profite de ocazie pentru a produce şi vinde false certificate de teste covid-19, atât timp cât vor fi menţinute restricţiile de călătorie din cauza pandemiei”, avertizează Europol.

Dată fiind amploarea mijloacelor tehnologice disponibile, cu imprimante de înaltă calitate şi diverse programe, falsificatorii sunt capabili să producă documente false sau contrafăcute de înaltă calitate”, subliniază agenţia, cu sediul la Haga, în Olanda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here