Doi oficiali ai unei companii ucrainene, cercetaţi pentru deturnarea a aproape 3 milioane de dolari din fondurile Ministerului Apărării

Doi şefi ai unei companii care lucrează cu Ministerul ucrainean al Apărării sunt cercetaţi pentru deturnarea a 120 de milioane de hrivne (circa 3,23 milioane de dolari) de la acest minister, în timp ce Kievul face eforturi pentru a consolida măsurile anticorupţie în speranţa că-şi va convinge partenerii occidentali că ţara îşi schimbă vechile obiceiuri, informează News.ro.

„Sub pretextul aprovizionării cu alimente a unităţilor militare, infractorii au transferat o parte din fonduri în contul bancar al unei firme pe care o controlau. Suma totală a fondurilor furate este de peste 120 de milioane hrivne”, a declarat vineri Poliţia Naţională din Ucraina într-un comunicat, relatează CNN.

Şefii celor două companii au încheiat un acord cu Ministerul Apărării pentru a furniza alimente pentru personalul şi animalele din unităţile militare, precum şi pentru instituţiile militare de învăţământ ale Forţelor Armate ale Ucrainei.

„Infractorii au transferat o parte din veniturile obţinute în contul bancar al unei companii implicate anterior în activitate infracţională”, a precizat Poliţia Naţională ucraineană.

Cei doi oficiali ai companiei sunt acuzaţi de comiterea unor fapte penale încadrate în Codul penal al Ucrainei la deturnare, expropriere sau confiscare a proprietăţii prin abuz de funcţie, comisă la scară deosebit de mare. Inculpaţii riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 7 la 12 ani şi confiscarea bunurilor, a adăugat poliţia.

Activitatea infracţională a fost demascată de anchetatorii din cadrul Departamentului Principal al Poliţiei Naţionale, care au lucrat împreună cu Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), sub supravegherea procedurală a Procuraturii Generale, potrivit comunicatului.

SBU a anunţat la rândul său că are deschise nu mai puţin de 80 de anchete anticorupţie.

Dezvăluirile au loc în contextul în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că guvernul său lucrează la „noi reforme” care vor face ţara „mai umană, mai transparentă şi mai eficientă”. Eradicarea corupţiei generalizate este o parte importantă a candidaturii Ucrainei la UE.

De asemenea, Zelenski a concediat o serie de înalţi funcţionari ucraineni în urma unor anchete anticorupţie legate de achiziţia de bunuri pe timp de război.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here