Donald Trump, despre propria înțelepciune: Măreață și inegalabilă

Sursa: Facebook

Ministerul turc al Apărării a anunțat marți dimineață că toate pregătirile pentru acțiunea militară din nordul Siriei, împotriva grupărilor kurde, sunt gata. 
Donald Trump a avertizat Turcia să nu facă nimic exagerat în timpul iminentei operațiuni militare din nordul Siriei dacă nu vrea ca economia sa să fie complet decimată. Președintele american va decide singur ce înseamnă exagerat cu ajutorul „înțelepciunii sale mărețe și inegalabile”. Chiar așa a scris liderul de la Casa Albă pe Twitter. 


Donald Trump i-a atras atenția lui Recep Erdogan să aibă grijă la soldații americani, că dacă vreunul dintre ei va fi rănit, vor fi probleme. Liderul de la Casa Albă a spus că în zonă erau doar 50-100 de militari, care vor fi duși la alte baze din Siria. Președintele american a încercat să nuanțeze astfel decizia de ieri de retragere a militarilor americani din nordul Siriei, ca să-i scoată din calea viitoarei ofensive turcești. Donald Trump a spus că scoaterea soldaților de pe viitorul front nu reprezintă nici susținere pentru acțiunea Turciei nici o undă verde. 

Ankara vrea să alunge de la granița turco-siriană grupările kurzilor sirieni, cruciale pentru înfrângerea ISIS dar considerate teroriste de autoritățile turce. Aceste grupări au fost sprijinite puternic de Statele Unite cu arme și consilieri militari și consideră că retragerea anunțată de Donald Trump reprezintă o trădare. Președintele american a fost aspru criticat chiar și de ai săi republicani, că abandonează aliați americani în calea pericolului. 

Turcia vrea să creeze în nordul Siriei o zonă-tampon, unde ar putea fi mutați 1-2 milioane de refugiați sirienia aflați în prezent pe teritoriul turc. Acest obiectiv este dezbătut din 2016, dar până acum nu a avut sprijinul necesar la nivel internațional.

Sursă: Anadolu Ajansi

Nordul Siriei este, de facto, sub controlul milițiilor kurde YPG, aliate ale SUA. Dar Turcia consideră că acestea sunt doar o ramură a PKK, Partidul Muncitorilor din Kurdistan, o organizație teroristă care de peste 30 de ani se luptă cu guvernul turc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here