Într-o declarație publicată de Casa Albă sâmbătă dimineață, la trei zile de la cea de-a 18-a aniversare a atacurilor teroriste din 11 septembrie , președintele Trump a declarat că Hamza, un membru de rang înalt al Al Qaeda, „a fost ucis într-o operațiune de combatere a terorismului a SUA în Afganistan / Regiunea Pakistan”, informează FoxNews. 

Pierderea lui Hamza bin Laden nu numai că privează pe Al Qaeda de abilitățile de conducere importante și conexiunea simbolică cu tatăl său, ci subminează activitățile operaționale importante ale grupului”, continuă declarația. „Hamza bin Laden a fost responsabil pentru planificarea și tratarea cu diferite grupări teroriste.

Declarația de la Casa Albă nu a oferit alte detalii, astfel încât nu este clar când a avut loc operațiunea, mai scrie sursa citată.

Rapoartele despre moartea lui Hamza au apărut pentru prima dată în luna iulie a acestui an; cu toate acestea, detaliile nu au fost disponibile imediat. Președintele Trump și oficialii americani au refuzat să comenteze decesul până la declarația de sâmbătă.

Brett Bruen, fostul oficial la Casa Albă, a declarat pentru Fox News, luna trecută, că moartea fiului lui Bin Laden va fi un „mare succes pentru cei angajați în lupta împotriva terorismului”.

Fiul lui Bin Laden a fost moștenitor al tronului. Chiar dacă nu a exercitat controlul operațional, numele său și acele acțiuni solicitate să fie efectuate în numele său au o greutate în rândul celor care au fost atrași de Al Qaeda de către tatăl său”, a declarat Bruen , președinte al firmei de comunicare Global Situation Room, Inc.. Acesta a mai explicat: „Pot apărea alții care să-și asume roluri de conducere. Însă, va mai trece mult timp – dacă va mai fi – până vom vedea pe cineva care poate revendica, în mod legitim, moștenirea unei figuri mitice, cum a fost Bin Laden. Pentru cei implicați în lupta lungă împotriva extremismului, aceasta este o victorie simbolică semnificativă. „

Potrivit AEI’s Critical Threats Project, discursurile lui Hamza le-au reflectat pe cele pe care tatăl său le susținea în zilele sale de glorie, din deceniile ’80 și ’90 și care includeau atacarea SUA, a Vestului, a Rusiei și a Israelului, înainte de a se muta în 2017, pentru a susține jihadul din Siria. El a cerut și grupurilor salafiene să se reunească sub stindardul Al Qaeda.

În calitate de lider al Al Qaeda, Usama Bin Laden și alții au complotat pentru organizarea atacurilor din 11 septembrie 2001. US Navy SEALs l-au ucis într-un atac asupra unei case din Abbottabad, Pakistan, în 2011.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here