Donald Trump a pierdut masiv teren în Pennsilvania. Republicanii încep să se delimiteze de teza furtului, iar unele posturi TV l-au scos pe Trump din LIVE

Sursa: Facebook

Ultimele date arată că preşedintele american Donald Trump pierde teren în Pennsylvania, stat care reprezintă 20 de voturi în colegiul electoral, având un avans de mai puţin de 50.000 de voturi la fiecare nouă tranşă de buletine de vot, relatează dpa, preluată de Agerpres.

În Arizona, care reprezintă 11 voturi în colegiul electoral, conduce candidatul democrat Joe Biden care a înregistrat o creştere de aproximativ 46.000 de voturi.

Între timp, în Georgia sunt 2.500 de voturi care îi separă pe cei doi candidaţi. În Nevada, unde situaţia nu se actualizează continuu, Biden are un avans de aproximativ 11.400 de voturi. Statul are şase voturi în colegiul electoral.

Pennsylvania este unul dintre cele cinci state în care votul nu este încă cunoscut şi care ar putea influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale.

Joe Biden, care adunase până joi 253 sau 264 de voturi în colegiul electoral, din cele 270 necesare pentru victorie, unele proiecţii incluzând sau nu Arizona (11 electori), ar fi declarat învingător dacă statul său natal ar vota pentru el.

Dacă republicanul Donald Trump ar câştiga acest vot el ar rămâne în cursă, dar nu ar putea încă să-şi proclame victoria.

Înainte cu teza furtului

Preşedintele Donald Trump a reiterat joi că va câştiga alegerile prezidenţiale din SUA, pe care democraţii încearcă să i le ”fure”, a acuzat el din nou, fără a prezenta vreo dovadă concretă în acest sens, relatează AFP, preluată de Agerpres.


”Dacă număraţi voturile legale, eu câştig uşor. Dacă număraţi voturile ilegale, ei pot încerca să ne fure alegerile”, a declarat preşedintele SUA, în cadrul unei conferinţe de presă la Casa Albă, după ce s-a declarat deja învingător în noaptea de marţi spre miercuri.

”În pofida amestecului, care nu a mai fost văzut niciodată în alegeri, a mass-media, a comunităţii de afaceri şi a giganţilor tehnologiei, am câştigat cu scoruri istorice şi sondajele au greşit în mod deliberat”, a continuat Trump. ”Nu a fost anunţat valul albastru (culoarea Partidului Democrat)”, a spus el.

Într-un discurs tranşant, cu o scurtă alocuţiune, rostit la începutul zilei, Donald Trump a susţinut acelaşi argument ca şi în timpul primei sale intervenţii din seara zilei de 3 noiembrie, fără a prezenta vreo dovadă la acuzaţiile sale de fraudă electorală.

„Nu putem permite nimănui să-i reducă la tăcere pe alegătorii noştri şi să fabrice rezultatele”, a spus el. ”Am sentimentul că justiţia va trebui să decidă în cele din urmă”, a menţionat Donald Trump.

Preşedintele american pare din ce în ce mai izolat în cadrul partidului său republican, în timp ce numărarea voturilor continua joi în mai multe state americane, notează AFP.

„Devine nebunie”

Astfel, mai mulţi aleşi republicani s-au delimitat de acuzaţiile de ”fraudă” în alegeri lansate de preşedintele american Donald Trump, potrivit dpa, citată de Agerpres.

„Aceasta devine nebunie”, a spus Adam Kinzinger, un congresman din Illinois, apreciind că preocupările legitime cu privire la fraudă ar trebui tratate legal. El a avertizat de asemenea asupra răspândirii ”dezinformării”.

”Nu există nicio susţinere pentru afirmaţiile preşedintelui din această seară care subminează procesul nostru democratic. America numără voturile şi trebuie să respectăm rezultatele aşa cum am făcut întotdeauna înainte”, a spus Larry Hogan, guvernatorul republican din Maryland.

”Dacă cineva are dovada unor nereguli, ar trebui să o prezinte şi să o rezolve. Orice este mai puţin dăunează integrităţii alegerilor noastre şi este periculos pentru democraţia noastră”, a declarat Paul Mitchell, un congresman din Michigan.

Senatorul Pat Toomey din Pennsylvania a afirmat de asemenea că nu vede nicio o dovadă a unei fraude semnificative în alegerile din 3 noiembrie.

Scos din LIVE

De altfel, a existat o reacție pe această temă și din partea unor televiziuni. Mai multe posturi americane au decis, joi seară, să întrerupă difuzarea în direct a declaraţiilor preşedintelui Donald Trump, considerând că acesta dezinformează populaţia, relatează AFP, preluată de Agerpres.


Când Donald Trump a declarat, de la Casa Albă, că va câştiga ”cu uşurinţă” dacă ”voturile legale” sunt numărate, dar că dacă sunt incluse ”voturile ilegale”, democraţii ”pot încerca încerca să ne fure alegerile”, MSNBC a încetat să transmită în direct.

”Ei bine, iată-ne din nou în poziţia neobişnuită de a (trebui) nu numai să-l întrerupem pe preşedintele Statelor Unite, ci şi să îl corectăm pe preşedintele Statelor Unite”, a declarat prezentatorul Brian Williams.

Canalele NBC News şi ABC News au întrerupt, de asemenea, difuzarea conferinţei de presă, care în cele din urmă nu a fost una deoarece preşedintele a părăsit sala fără a prelua vreo întrebare.

CNN a decis să nu întrerupă microfonul preşedintelui Donald Trump. ”Ce noapte tristă pentru Statele Unite ale Americii să-şi vadă preşedintele (…) acuzând în mod fals oamenii că au încercat să fure alegerile”, a concluzionat cunoscutul prezentator Jake Tapper.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here