Dosarul nuclear: Iranul a transmis răspunsul său la propunerea de acord a UE

Teheranul şi-a transmis răspunsul la ”textul final” elaborat la Viena de Uniunea Europeană menit să salveze acordul din 2015 privind dosarul nuclear iranian, a anunţat, marţi, agenţia oficială de presă iraniană, Irna, citată de AFP, potrivit News.ro.

”Iranul şi-a prezentat răspunsul scris la un text al proiectului de acord de la Viena şi a anunţat că se va ajunge la un acord dacă Statele Unite reacţionează cu realism şi flexibilitate”, potrivit Irna.

”Diferenţele se referă la trei puncte, asupra cărora Statele Unite şi-au exprimat verbal flexibilitatea în două cazuri, dar aceasta ar trebui inclusă în text”, a adăugat Irna, fără alte detalii.

”Al treilea aspect are de-a face cu asigurarea faptului că acordul este sustenabil şi asta depinde de realismul Statelor Unite în ceea ce priveşte reasigurarea Iranului”, potrivit Irna.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a refuzat, luni, să comenteze dacă Washingtonul ar fi pregătit să pună capăt sancţiunilor în cazul unui acord cu Iranul.

După câteva luni de impas, negocierile au fost reluate pe 4 august în capitala Austriei într-o altă încercare de salvare a acordului internaţional încheiat în 2015 între Iran şi celelalte Statele Unite, Marea Britanie, China, Franţa Germania şi Rusia, sub egida Uniunii Europene.

Acest pact, cunoscut sub acronimul în engleză JCPOA, urmăreşte să garanteze caracterul civil al programului nuclear al Iranului, acuzat că încearcă să dobândească arme atomice, în pofida negărilor sale.

Cu toate acestea, după retragerea unilaterală a Statelor Unite din acord în 2018, la recomandarea lui Donald Trump, şi repunerea în aplicare a sancţiunilor americane, Teheranul s-a eliberat treptat de obligaţiile sale. Obiectivul negocierilor aflate în desfăşurare la Viena, la care Statele Unite participă în mod indirect, este de a readuce procesul pe drumul cel bun.

Şeful diplomaţiei iraniene, Hossein Amir-Abdollahian, a declarat, luni, că ţara sa îşi va anunţa ”propunerile finale” privind dosarul nuclear înainte de miezul nopţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here