Convoaie militare rusești, spre Doneţk și Lugansk. Liderii separatiști i-au cerut, oficial, ajutor lui Putin. Precizările făcute de Pentagon și Casa Albă privind invazia

Sursa: mil.eng.ru

ACTUALIZARE. Pentagonul a anunţat, miercuri, că „forţe militare suplimentare ruse se îndreaptă spre Doneţk şi Lugansk”. Kremlinul susţine că liderii celor două regiuni separatiste au cerut ajutorul în faţa agresiunii Kievului, transmite News.ro.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, nu a putut confirma detaliile cu privire la numărul de militari ruşi care s-au deplasat în aceste două regiuni.

„Nu putem confirma cu o mare specificitate numărul şi care sunt formaţiunile, care sunt capabilităţile, dar cu siguranţă credem că asta se întâmplă”, a spus Kirby.

„Cred că sunt pregătiţi. Spun doar asta. Sunt pregătiţi”, a avertizat Kirby.

Tot miercuri seară, Kremlinul a anunţat că liderii celor două regiuni separatiste Doneţk şi Lugansk i-au cerut sprijinul lui Vladimir Putin, în faţa „agresiunii armatei ucrainene”.

Totodată, trupele ruse ar putea ataca Ucraina în orice moment, a declarat, miercuri, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, potrivit News.ro.

„Nu voi oferi o dată anume. Am spus că s-ar putea întâmpla oricând şi că ei sunt într-o poziţie de atac de ceva timp”, a spus ea.

Psaki răspundea la o întrebare despre declaraţia prim-ministrului australian Scott Morrison de miercuri, conform căreia o invazie a Ucrainei este „probabil să aibă loc în următoarele 24 de ore”.


Știrea inițială. Două convoaie separate cu echipamente militare, fără însemne de identificare, se îndreptau, miercuri, spre oraşul Doneţk, din estul Ucrainei, venind pe drumuri diferite dinspre graniţa cu Rusia, relatează Reuters, citând declaraţiile unui martor aflat pe teritoriul celor două regiuni recunoscute drept independente, luni, de către preşedintele rus Vladimir Putin, transmite News.ro.

Unul dintre convoaie era alcătuit din nouă tancuri şi un vehicul de infanterie de atac. Celălalt era format din camioane şi cisterne cu combustibil, conform declaraţiilor martorului citat.
Capacităţile militare ruseşti de la graniţa cu Ucraina reprezintă „aproape 100% din întreaga capacitate militară” pe care Pentagonul a anticipat că preşedintele rus, Vladimir Putin, o va desfăşura în zonă, a declarat, miercuri, un înalt oficial american al Apărării, în timpul unei conferinţe, la Pentagon, transmite CNN.
„A desfăşurat aproape 100% din toate trupele militare pe care am anticipat că le va implica. Se apropie de 100%”, a precizat înaltul oficial.
Putin are „o gamă completă de capabilităţi” deja angrenate la graniţa cu Ucraina, inclusiv o „capacitate semnificativă de rachete ofensive”, a adăugat el.
„Are peste două duzini de nave de război poziţionate în Marea Neagră”, a spus oficialul. „El are rachete de croazieră, are capacitatea de rachete balistice pregătită. Are blindate, artilerie, cu siguranţă infanterie, are forţe speciale”, a conchis el.
Ucraina a declarat, miercuri, stare de urgenţă şi le-a transmis cetăţenilor aflaţi în Rusia să părăsească ţara, în timp ce Moscova a început să evacueze personalul diplomatic de la Ambasada sa din Kiev.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here