Dragoș Săvulescu îi răspunde lui Cătălin Predoiu: Ați scăpat „porumbelul”

Foto: Facebook

Dragoș Săvulescu, fost acționar al clubului Dinamo, îi răspunde ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, după ce acesta s-a declarat „dezamăgit” de decizia unei instanțe din Italia de a dispune executarea în Peninsulă a pedepsei de 5 ani și jumătate de detenție primită de omul de afaceri în dosarul retrocedării plajelor și de a dispune, totodată, suspendarea acesteia.

„Stupefiat, am aflat din presă despre comentariul făcut astăzi într-o conferință de presă referitor la situația mea juridică. Dumneavoastră, în calitate de Ministru al Justiției v-ați exprimat «dezamăgirea» față de decizia instanței italiene în cazul meu, iar apoi ați scăpat «porumbelul» spunând … «Poate aude Ministrul italian al justiției»!!!!”, a scris Săvulescu într-un mesaj postat pe Facebook.

Postarea integrală a lui Dragoș Săvulescu:

„Păi, domnule ministru al justiției din România, am câteva întrebări pe care vreau să vi le adresez public:

1. De ce sunteți dezamăgit, domnule ministru, când o Justiție REALĂ dintr-o țară cu adevărat democratică APLICĂ CU ADEVĂRAT LEGEA și RESPECTĂ PRINCIPIILE GENERALE DE DREPT ȘI DREPTURILE FUNDAMENTALE ALE OMULUI? Cum vă permiteți, domnule ministru, să interpelați public modul de aplicare a justiției din Italia? Credeți cumva că poate exista o minimă comparație privind corectitudinea aplicării legii între Italia – o țară cu adevărat democratică și având o reală Democrație și Justiție – și România – o țară ex-comunistă cu justiție deficitară și plină de abuzuri, încălcări ale drepturilor omului și amestec ale serviciilor secrete și politicului în justiție??? Cum vă permiteți domnule ministru să insinuati așa ceva??

2. Dacă tot ați discutat despre cazul meu și v-ați exprimat dezamăgirea, de ce nu sunteți dezamăgit, domnule ministru, și de modul SCANDALOS în care s-a judecat «Dosarul retrocedărilor», acest dosar în care am fost condamnat absolut ABUZIV?? De ce nu sunteți dezamăgit, domnule ministru, de modul ILEGAL în care s-a repartizat acest dosar «Completului Negru» prezidat de celebrul judecător Ionuț Matei, șeful structurii de securitate din Înalta Curte? De ce nu sunteți dezamăgit, domnule ministru, de faptul că în dosar s-au produs NENUMĂRATE ABUZURI ȘI ÎNCĂLCĂRI ALE LEGII de către judecătorii din Completul Negru care au judecat dosarul? Nu sunteți dezamăgit, domnule ministru, și de faptul că în dosar s-au produs CONDAMNĂRI FĂRĂ PROBE, pe fapte ce nici nu pot fi considerate fapte penale, ce țin exclusiv de modul de interpretare și aplicarea a legii civile, pentru faptul că nu s-a respectat și ținut cont de expertiza din dosar care arată clar că nu există nicun prejudiciu, pentru faptul că s-a condamnat abuziv și fără probe pentru fapte pentru care instanța de fond a dispus ACHITAREA, sau pentru faptul că s-a încălcat, inter alia, dreptul la apărare și la un proces echitabil prin nemotivarea Sentinței de fond?

De ce nu sunteți dezamăgit, domnule ministru, de tergiversarea motivării Sentinței de condamnare (cu peste 9 luni, în condițiile în care legea prevede doar 30 de zile pentru motivare și în condițiile în care mulți oameni nevinovați zac în pușcării) sau de tergiversarea judecării căilor extraordinare de atac formulate în dosar, pe care bieții judecători, aceia care mai sunt nealterați de Sistem, dar la presiunea Sistemului, nu mai știu cum să amâne sau să scape de cauzele pe rol din acest dosar-mascaradă că de un cartof fierbinte dat din mână în mână? Întrebarea are consistență în condițiile în care calea de atac a apelului, în care am fost condamnat, s-a judecat în 2 luni, în doar 3 ședințe de judecată la foc continuu!

3. Ați spus chiar dumneavoastră că nu obișnuiți să comentați deciziile instanțelor de judecată. Păi atunci cum de comentați decizia unui complet de judecată dintr-un stat democratic important european?? Aveți idee de faptul că această decizie s-a luat că urmare a aplicării corecte a directivelor europene (cărora România este semnatară) și a legii italiene? Dezamăgirea dumneavoastră este raportată la aplicarea corectă a legii de către o instanță de judecată, raportată la legislația europeană în vigoare sau raportată la legea italiană?? Din păcate insinuarea dumneavoastră este că judecătorii din Italia au aplicat ilegal legea! Iar dacă este așa, atunci acesta este un gest de mare tupeu tocmai din partea Ministrului Justiției unei țări care este profund deficitară în domeniul înfăptuirii Justiției!!!

4. Ce vreți să spuneți, domnule ministru, cu formularea ..Poate aude Ministrul italian al Justiției??? Sugerați cumva o intervenție a Ministrului Justiției în actul de justiție italian pe modelul practicat în România??? Dacă este așa, cum pare, din păcate, atunci formularea dumneavoastră nu reprezintă altceva decât evidență modului DEFECT în care dumneavoastră personal înțelegeți actul de justiție și îl aplicați în România!!! Este modul dumneavoastră de înțelegere și de aplicare a actului de justiție în România !! Este dovadă evidență a conceptului comunist al implicării politicului în actul de justiție!!! Este motivul principal pentru care JUSTIȚIA din România NU FUNCȚIONEAZĂ CORECT, lăsând loc abuzurilor și implicării politicului în justiție!!!

Cam ce așteptări aveți, domnule ministru al justiției din România, de la omologul dvs. din Italia?? Așteptați o intervenție în actul de justiție sau chiar eventual o anchetă în actul de justiție din Italia în condițiile în care propria ogradă românească colcăie de abuzuri și nu anchetați nimic???? În mod evident, v-a luat gura pe dinainte și ne-ați spus tuturor cine sunteți, cum înțelegeți justiția și de ce nu avem Justiție reală în România!

Într-un fel, vă sunt recunoscător, domnule ministru, pentru că ați reușit să arătați public modul în care înțelegeți dumneavoastră înfăptuirea actului de Justiție!

Q.E.D.

Va doresc o seară excepțională!”

Context

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat, marţi după-amiază, într-o conferinţă de presă, stadiul în care se află dosarele deschise ca urmare a formulării de către autorităţile române a unor cereri de punere în aplicare a unor mandate europene de arestare emise pe numele unor persoane condamnate în dosare de corupţie. 

În ceea ce priveşte decizia Curţii de Apel din Napoli de a respinge executarea mandatului european de arestare pe numele lui Săvulescu, de a recunoaşte sentinţa emisă de instanţa română şi de a dispune executarea, cu suspendare, a pedepsei în Italia, ministrul român al justiţiei s-a arătat „dezamăgit”, afirmând că se aştepta „la o altă conduită”.

Pe de altă parte, Predoiu a afirmat că „în Italia, ca şi în România, magistraţii sunt independenţi şi Ministerul Justiţiei nu poate să le dea instrucţiuni cum să judece un caz sau altul”. „Nu pot să mă angajez în astfel de demersuri de a discuta cu un omolog ce judecă instanţe din ţara lui. Ar fi de neacceptat şi din partea mea şi din partea lui”, a declarat Predoiu. 

Fostul acţionar dinamovist Dragoş Săvulescu a fost condamnat la 5 ani şi şase luni de închisoare în dosarul retrocedării plajelor, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă continuată, fiind dat în urmărire în 9 februarie. În luna ianuarie acestui an, Săvulescu s-a predat autorităţilor italiene, afirmând că pedeapsa sa este „nedreaptă şi nemeritată dată de nişte judecători corupţi de sistemul din care fac parte”.

Tot în Italia se află şi Alina Bica şi Mario Iorgulescu.

În ceea ce priveşte mandatul emis pe numele fostei şefe a DIICOT, condamnată la patru ani de închisoare, ministrul Justiţiei a anunţat că procedura se desfăşoară pe cale directă, între instanţa română şi instanţa italiană, iar în prezent autorităţile române nu deţin informaţii cu privire la stadiul procedurii. Situaţia este similară şi în cazul lui Mario Iorgulescu.  

În ceea ce priveşte mandatul european de arestare emis de Curtea de Apel Bucureşti pe numele lui Gabriel „Puiu” Popoviciu, o instanţă din Marea Britanie a dispus predarea, în 12 iulie 2019, acesta a formulat apel, apelul a fost declarat admisibil, urmând să fie judecat.

„Astăzi, 10 noiembrie, am primit o informare neoficială, probabil va fi urmată de o informare oficială din partea procurorilor care ne reprezintă în procedura executării mandatului european de arestare împotriva domnului Popoviciu. Cel mai probabil, audierile în apel vor începe pe 15 martie 2021”, a transmis ministrul Justiţiei. 

Mandatul european de arestare emis de Curtea de Apel Bucureşti cu privire la Alexander Adamescu, aflat în Marea Britanie, a avut ca reacţie solicitarea de către Adamescu a permisiunii de a formula o întrebare în faţa Curţii Supreme din Marea Britanie, iar până la soluţionarea acestei întrebări cu privire la o procedură particulară în legislaţia britanică nu poate fi predat spre extrădare. 

„Din informaţiile pe care le avem noi, această procedură urmează să se desfăşoare mai rapid şi şansele ei sunt destul de mici, e părerea juriştilor cu care ne-am consultat în Marea Britanie. Deci e mai degrabă un demers de tergiversare din perspectiva noastră, dar care nu pare să aibă şanse mari”, a explicat Cătălin Predoiu, marţi, în conferinţa de presă. 

În ceea ce priveşte cazul Sebastian Ghiţă, Curtea de Apel Ploieşti a comunicat că nu mai sunt motive pentru a cere extrădarea acestuia, iar Ministerul Justiţiei a retras cererea în iunie 2018, la solicitarea instanţelor de judecată din România. 

„Pentru formularea unei cereri de extrădare este necesară existenţa unui mandat naţional valabil. La acest moment, nu există pe teritoriul României un astfel de mandat”, a adăugat ministrul Justiţiei. 

Cu privire la cererea de extrădare formulată pe numele lui Avraham Morgenstern în vederea punerii în executare a unui mandat de executare a 8 ani închisoare, ministerul Justiţiei a informat că acesta este localizat teritoriul Argentinei. Iniţial, a fost arestat în vederea extrădării, în prezent este în libertate pe cauţiune.

Ministerul Justiţiei a formulat şi a transmis cererea de extrădare, iar ulterior, potrivit informării parvenite pe cale diplomatică în august 2019, autorităţile române au fost înştiinţate că, printr-o sentinţă din 21.11.2018, a fost aprobata extrădarea, dar persoana extrădabilă a declarat recurs la Curtea Supremă de Justiţie din ţara în care se află. 

Conform ministerului Justiţiei, în prezent există 109 dosare de extrădare activă în care România este stat solicitant.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here