Drulă: Premierul ne anunţă că se va încerca a cincea oară realizarea autostrăzii Ploieşti-Braşov prin parteneriat public-privat

Inquam Photos / George Calin

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, îl critică pe premierul Nicolae Ciucă, după ce acesta a invocat posibilitatea unui parteneriat public-privat în vederea realizării autostrăzii Ploieşti-Braşov, transmite Agerpres.ro.

„Ultima încercare a făcut-o doamna Dăncilă prin ilustrul coordonator de mari proiecte Vâlcov. Cu rezultat previzibil: zero. Înainte a mai încercat Ponta (2014). Mai înainte, PDL-PNL (2007-2008). Şi mai înainte, tot PSD, Năstase (2004). O serie complet previzibilă de eşecuri, pentru că se bazează pe o balivernă: că vine privatul, face autostrada din banii lui şi apoi şi-i recuperează din taxa de autostradă. Ultima încercare serioasă (cea din 2014) a demonstrat cu consultanţă financiară pe bune că această recuperare e în procent de 5-10%. Restul de 90% trebuie să îi acopere statul. Care, de fiecare dată când se ajunge la asta, zice smiorc şi anulează PPP-ul”, scrie Cătălin Drulă pe Facebook.

El menţionează că preţul corect pentru acest proiect poate fi stabilit doar în urma studiilor, deoarece „acelaşi kilometru de autostradă poate costa 10 milioane de euro sau 100 de milioane de euro”, în funcţie de natura terenului şi de soluţiile constructive alese – viaduct, tunel etc. Pe de altă parte, în decurs de 31 de ani nu s-a realizat un proiect tehnic pentru autostradă, precizează fostul ministrul al Transporturilor.

„Abia în 2021, anul trecut, am semnat contractul pentru realizarea proiectării „la cheie”. Începuse bine. De când am plecat, nu s-a mai întâmplat nimic. În cadrul contractului nu s-a progresat nici măcar până la faza de alegere a unui traseu. Toate termenele sunt depăşite. În loc să se concentreze pe contractul de proiectare, să-l ducă la sfârşit în termenele semnate şi să putem construi în sfârşit autostradă, Grindeanu şi cu Ciucă blochează proiectul şi anunţă soluţia magică… facem a 5-a oară PPP”, adaugă Drulă.

Totodată, acesta îndeamnă autorităţile să îi ceară consultantului să propună un traseu „rezonabil”, în condiţiile în care acesta a susţinut „o variantă de tunel de 14 km pe sub Prahova în zona Câmpina”, ceea ce ar duce preţul unei autostrăzi de 100 de kilometri la 8 miliarde de euro.

„Aveţi un contract de proiectare de realizat, e semnat, aveţi finanţare europeană pentru el. N-aţi fost în stare nici măcar să finalizaţi faza de analiză de trasee! Trageţi de consultantul Consitrans (singura ofertă depusă, în mandatul predecesorului meu, am primit-o moştenire) să facă o treabă ca lumea. A venit cu o primă variantă de traseu „la mişto”, total neserioasă, Dumnezeu ştie de ce. Că nu vrea să realizeze contractul probabil. Cu o variantă de tunel de 14 km pe sub Prahova în zona Câmpina (o zonă în care autostrada se poate construi la zi) complet aberantă tehnic. Totul pentru a arunca preţurile în aer”, susţine liderul USR.

El contrazice şi afirmaţia premierului Nicolae Ciucă, potrivit căruia proiectul nu poate să beneficieze de fonduri europene. Drulă apreciază că proiectul a generat întrebări la consultantul Comisiei Europene, din cauza că prevede „lucrări faraonice absolut inutile”. Potrivit fostului ministru al Transporturilor, în condiţiile în care s-ar propune „un traseu ales rezonabil”, preţul ar ajunge la 3 miliarde de euro.

„Puneţi-i pe Consitrans la treabă să vină cu un traseu rezonabil. Cum să coste Ploieşti-Braşov 8 miliarde de euro o autostradă de 100 km din care 40 km sunt în relief uşor (Ploieşti-Câmpina)? Când avem ofertă concretă de 3 miliarde euro (cu contracte semnate!) pentru A1 Sibiu-Piteşti care are 120 km dintre care 75 km în relief foarte greu? Cu un traseu ales rezonabil, cu tuneluri în zonele cele mai dificile la Sinaia, Buşteni, probabil că un preţ actualizat de 3 miliarde de euro este rezonabil pentru această autostradă, în funcţie de soluţiile tehnice alese”, menţionează el.

Drulă mai spune că proiectul ar putea beneficia, pe lângă finanţare europeană, şi de fonduri naţionale şi împrumuturi BEI/BERD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here