După ce a criticat politica guvernului britanic privind solicitanţii de azil, Gary Lineker a fost retras de la emisiunea Meciul zilei de la BBC. Mai mulţi comentatori şi realizatori s-au solidarizat cu fostul internaţional englez

Gary Lineker (foto) nu va mai prezenta „Meciul zilei”, emisiunea emblematică de fotbal britanic, în urma controverselor legate de un tweet pe care l-a scris la începutul săptămânii, a anunţat, vineri, BBC, citat de News.ro.

Marţi, Lineker a postat pe Twitter „Dumnezeule Mare, acest lucru este mai mult decât groaznic” la un videoclip postat pe Twitter de Ministerul de Interne britanic care anunţă politica guvernului privind solicitanţii de azil.

Apoi a continuat să scrie: „Nu există un aflux uriaş. Luăm mult mai puţini refugiaţi decât alte ţări europene importante. Aceasta este doar o politică incomensurabil de crudă îndreptată către cei mai vulnerabili oameni într-un limbaj care nu este diferit de cel folosit de Germania în anii ’30, exagerez eu?”.

Un comunicat al BBC a spus că decizia ca Lineker să se retragă a urmat „discuţiilor ample” cu fostul internaţional englez şi echipa sa.

„Considerăm că activitatea sa recentă pe reţelele sociale este o încălcare a regulilor noastre. BBC a decis că el se va retrage de la prezentarea Meciului zilei până când vom obţine o poziţie clară şi agreată cu privire la utilizarea reţelelor sociale. Când vine vorba de fotbal şi realizarea emisiunii, nimeni nu este ca Gary. Nu am spus niciodată că Gary ar trebui să nu aibă nicio opinie sau că nu poate avea o opinie asupra problemelor care contează pentru el, dar am spus că ar trebui să se ferească de comenta despre controversele politice”.

Nici un prezentator sau expert nu va apărea în emisiunea Meciul zilei (Match of the Day – MOTD) de sâmbătă, după o serie de declaraţii de susţinere pentru Lineker.

Foşti jucători de fotbal Alan Shearer şi Ian Wright au anunţat ambii pe Twitter că au transmis BBC că nu vor apărea în emisiune.

„Unii dintre experţii noştri au spus că nu doresc să apară în emisiune în timp ce căutăm să rezolvăm situaţia cu Gary. Înţelegem poziţia lor şi am decis că programul se va concentra pe acţiunea de meci fără prezentare în studio sau expertiză”, a declarat, vineri seară, un purtător de cuvânt al BBC.

Între timp, sindicatul BECTU, care reprezintă personalul BBC, şi-a exprimat vineri îngrijorarea cu privire la decizia BBC.

„Aceasta este o decizie profund îngrijorătoare din partea BBC. Va da aparenţa că a cedat presiunilor politice din partea miniştrilor de a scoate pe cineva din grilă pentru că nu este de acord cu politicile actualului guvern”, a declarat şeful BECTU, Philippa Childs, într-un comunicat.

Lineker găzduieşte Meciul zilei din 1999 şi este cel mai bine plătit realizator de la BBC, după ce a câştigat aproximativ 1,35 milioane de lire sterline în 2020-21.

După ce BBC l-a retras pe Gary Lineker de la prezentarea emisiunea Meciul Zilei (Match of the Day – MOTD), mai mulţi comentatori şi realizatori s-au solidarizat cu fostul internaţional englez.

Astfel, fosta jucătoare de la Arsenal, Alex Scott, care prezenta programul Football Focus, s-a retas cu doar câteva ore înainte de difuzarea acestuia.

„Am luat aseară decizia şi, deşi îmi iubesc emisiunea şi am avut o săptămână incredibilă câştigând un premiu pentru Football Focus, nu mi se pare corect să intru în emisie astăzi. Sper să mă întorc săptămna viitoare”, a spus Scott, care realizează emisiunea din 2021.

Kelly Sommers, care ar fi trebuit s-o înlocuiască pe Scott, a refuzat de asemenea să prezinte emisiunea.

Nici Jason Mohammad, care prezintă o altă emisiune de fotbal BBC, Final Score, a spus că nu va fi prezent în emisie.

Comentatorii MOTD Steve Wilson, Conor McNamara, Robyn Cowen şi Steven Wyeth au spus că „nu cred că ar fi potrivit să participe la emisiune” sâmbătă.

Ca răspuns la boicotul din ce în ce mai mare, BBC a precizat că emisiunea cu momente importante de fotbal din Premier League va fi difuzată „fără prezentare în studio sau expertiză” şi, în schimb, „se va concentra pe acţiunea meciului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here