Editorial The Telegraph: WhatsApp ne distruge viețile. Iar dependența pe care o dă îi costă milioane pe angajatori

Sursa: Pixabay

<<Lui Amare, o gorilă dintr-o grădină zoologică din Chicago, i-a fost redus timpul pe care îl petrecea în fața ecranului de către îngrijitorii săi, săptămâna trecută, după ce au ajuns la concluzia că primatul din Epoca de Piatră petrece prea mult timp privind telefoanele vizitatorilor>>, scrie Lucy Burton, pentru The Telegraph

<<Atât de impresionată a fost de videoclipurile și de fotografiile pe care le-a văzut în smartphone-ul unui musafir aflat de cealaltă parte a incintei, încât Amare nici măcar nu a observat când o altă gorilă tânără a atacat-o, în semn de agresivitate, pentru a demonstra cine este „șefa”, de fapt.

Oficialii de la grădina zoologică au declarat, pentru Chicago Sun Times, că au fost nevoiți să intervină, deoarece „au început să vadă schimbări de comportament”, în cazul lui Amare, care ar putea afecta dezvoltarea ca adult.

Holbatul și derularea paginilor afișate, în locul interacțiunii cu cei din fața ta, sunt ceva la care majoritatea se poate raporta.

Precum gorila din grădina zoologică, prea mulți dintre noi resping realitatea pentru atracția ca un magnet a lumii digitale. Și, precum acea gorilă, comportamentul nostru se schimbă pe măsură ce suntem atrași de nesfârșitele distrageri de pe dispozitivele noastre.

Au trecut demult vremurile în care jucam Snake pe un Nokia 3310 – acum, telefoanele din mâinile noastre ne pot duce instantaneu într-o „gaură” online de informații nelimitate și de legături ușoare și rapide. Așa ceva a încetat să mai fie plăcut.

Știm cu toții că ar trebui să petrecem mai puțin timp pe telefoanele noastre, dar puțini dintre noi o facem.

Utilizarea ecranelor a crescut odată cu apariția pandemiei, 54% dintre adulții din Marea Britanie își folosesc acum ecranele mult mai des, iar jumătate dintre ei sunt „expuși puternic” , în jur de 11 ore sau mai mult în fiecare zi, potrivit cercetărilor efectuate de Universitatea din Leeds.

Companiile încep să intervină, îngrijorate fiind de faptul că tot mai mulți dintre clienții și personalul lor devin zombii telefonului.

Un vinovat luat în vizorul lor este aplicația de mesagerie instant, WhatsApp.

Un șef de pub mi-a spus că are în vedere interzicerea oficială a chaturilor de grup WhatsApp ale personalului în afara anumitor ore, deoarece numărul de mesaje legate de muncă, afișate la momente nepotrivite face că angajații să nu se oprească niciodată din expunerea la ecrane.

Dar și el este un dependent. „Dacă trebuie să mă contactați, cel mai bine este să utilizați WhatsApp”, spune el la sfârșitul discuției noastre.

Membrii unui sindicat important din învățământ au spus, săptămâna trecută, că mesajele primite pe WhatsApp de la directori le „scad” moralul.

Un membru s-a plâns că șefii de școli răspund la e-mailurile rămase fără răspuns în afara orelor de lucru, creând „grupuri WhatsApp ale căror notificări vor suna toată seara atunci când încerci să te odihnești”.

Atenția se îndreaptă asupra modului în care personalul își folosește smartphone-urile după ce diverse restaurante și pub-uri au spus că nu vor mai tolera clienții dependenți de telefon.

Lanțul de pub-uri Samuel Smith a interzis telefoanele mobile în 2019, în timp ce renumitul local din Soho, The French House, promovează pe site-ul său „o regulă fără muzică, fără aparate, fără televiziune și fără telefoane mobile”, spunând că eliminarea acestor distrageri înseamnă un „paradis pentru vorbăreți”.

St John, cu stele Michelin, adoptă o poziție similară. „Telefonul nu este instrumentul tău pentru a mânca, nu ar trebui să fie pe masă, cu cuțitul, furculița, paharul și pâinea”, a spus la un moment dat fondatorul și chef-ul Fergus Henderson. Mulți sunt de acord. Un telefon mobil este un oaspete nedorit la masă, ispitindu-și proprietarul să nu mai trăiască prezentul.

Este exact ceea ce își doresc companiile de tehnologie, după ce au petrecut ani buni  perfecționând și monetizând arta de a păstra atenția asupra creațiilor lor. Acum, natura extrem de captivantă a acestor aplicații, în special WhatsApp, începe să-i coste pe angajatori milioane de dolari.

Pe WhatsApp, mesajele pot fi trimise în câteva secunde cu puțin mai mult timp decât te-ai gândi de două ori, creând temeri în industria bancară, că bancherii pot împărtăși prea ușor informații de lucru potențial sensibile prin intermediul aplicației.

HSBC a dezvăluit la începutul acestui an că este investigat de autoritățile de reglementare din SUA pentru presupusa utilizare abuzivă a WhatsApp, în timp ce JP Morgan a fost amendat cu 200 de milioane de dolari (151 de milioane de lire sterline) de autoritățile de reglementare din SUA în decembrie.

Reprimarea utilizării WhatsApp la locul de muncă a speriat orașul. Un investitor veteran mi-a spus recent că angajatorul său i-a interzis să folosească aplicația pentru a vorbi despre muncă. „Nu eram sigur dacă eram luat în vizor, deoarece nu am de-a face, dar se pare că acum sunt – într-o zonă un pic gri”, a spus el.

Dar nu doar sectorul privat își pierde răbdarea cu aplicația. Luna trecută, un raport al Institutului pentru Guvern a concluzionat că Whitehall trebuie să „abordeze” modul în care Whatsapp a fost folosit de miniștri.

Raportul a venit după ce Cabinet Office a declarat unei instanțe că mesajele WhatsApp ale lui Boris Johnson, din perioada care cuprinde presupusele petreceri și izolări din Downing Street, „nu mai sunt disponibile”.

Companiile și persoanele fizice au constatat că dependența noastră de telefoanele noastre și discuțiile instantanee și constante din interiorul lor au avut un cost. Am atins vârful utilizării WhatsApp. Depărtarea de utilizarea excesivă va deveni mai puternică de aici încolo.

Deținătorul grădinii zoologice care are grijă de Amare a declarat, pentru Chicago Tribune, că de îndată ce ecranele au fost îndepărtate de gorilă, au observat schimbări pozitive în comportamentul ei. „Amare își dă seama că nu merită să stea acolo, în acel colț, așteptând să vină cineva și să-i arate telefonul”.

Cu toții putem învăța din asta.>>

Analist militar: Inițial, rușii au avut ambiții legate de Moldova. De ce, acum, sunt șanse mici ca Moscova să împingă spre Transnistria

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here