Editorial The Times: A venit vremea să mutăm războiul în Rusia

Sursa: Twitter

„Când o rachetă de precizie lovește un centru comercial mare din mijlocul unui oraș, știi că nu este o ratare sau o lovitură greșită, ci mai degrabă o carte de vizită a președintelui Putin. Crima de război de săptămâna aceasta din mall-ul aglomerat al Kremenciukului a fost un alt semn că atacul susținut al Rusiei asupra Ucrainei s-a transformat într-un război total”, scrie Roger Boyes într-un editorial din The Times.

<< Sancțiunile se adună împotriva Rusiei – sunt cu mult peste 10.000 de persoane și entități, mai mult decât numărul total impus statelor paria Iran, Siria și Coreea de Nord – și totuși Putin nu dă niciun semn că ușurează măcelul. Până în noiembrie, calculează el, președintele Biden va fi transformat într-o rață șchioapă la alegerile intermediare. În aceeași lună, liderul rus intenționează să participe la summitul G20 din Indonezia mai degrabă ca un făcător de pace decât un belicos, gata probabil să ridice blocada asupra recoltei de cereale din Ucraina pentru a hrăni pe cei înfometați din lume. Gazul rusesc va fi înghițit de europeni chiar înainte de iarnă. Putin prevede o toamnă de aur: Ucraina va fi pierdut pământ și vieți și, foarte important, NATO, susținătorul Ucrainei, va fi pierdut respectul celorlalți.

Regimul de sancțiuni occidentale și aprovizionarea lentă cu armament modern nu au fost niciodată de natură să-l descurajeze pe Putin sau să-i anuleze interesul fundamental de a subjuga Ucraina. Nu a existat nicio tentativă de lovitură de stat împotriva lui, nu există nicio campanie în masă Stop the War, ambasadorii ruși nu stau la coadă pentru a dezerta în Occident.

Sancțiunile pot funcționa, pot schimba comportamentul politic și sunt adesea văzute ca o armă ofensivă, dar funcționează cumulativ, în timp, și există întotdeauna consecințe nedorite. Deși războiul lui Putin a început să se poticnească, acum se mișcă în ritm: în Donbas rușii îi depășesc pe ucraineni cu zece la unu. Faptele de pe câmpul de luptă se schimbă mai repede decât este nevoie pentru ca sancțiunile să-i muște pe cei care iau decizii de la Moscova.

Mai mult, efectul de împrăștiere al sancțiunilor îl ajută pe Putin să argumenteze că Occidentul încearcă să transforme Rusia într-o țară de lumea a treia. De la începutul lunii martie, de exemplu, Boeing și Airbus au încetat să mai furnizeze piese de schimb pentru aeronave din flota comercială rusă. De obicei, anvelopele aeronavelor, care se uzează foarte mult, ar trebui schimbate la fiecare 120-400 de aterizări. Deci, pentru zborurile interne rusești, care rulează patru călătorii pe zi, asta devine deja o problemă. Același lucru este valabil și pentru mașinile computerizate, piesele motoarelor de aeronave, generatoarele care pompează aer comprimat în cabine.

Nimic din toate acestea nu au făcut Rusia imobilă încă – are propria sa industrie de producție – dar anulările, epuizarea zborurilor într-o țară dependentă de călătoriile aeriene încep să doară, iar Occidentul, mai degrabă decât Putin, încasează vina.

Arma sancțiunilor, deci, trebuie perfecționată; nu poate fi pur și simplu un mijloc de a permite guvernelor occidentale să-și exprime frustrarea față de comportamentul rus. Toți generalii, toți suspecții de crime de război, toți membrii de rang înalt ai serviciilor de informații militare ale GRU, toate companiile de arme rusești, oficialii din lucrativa sa agenție de export de arme, toți contractorii militari privați (nu doar Grupul Wagner), toate laboratoarele de arme: ar trebui să rămână pe lista neagră a sancțiunilor.

Întrucât Putin a înarmat de fapt industria gazelor, directorii Gazprom și companiile lor furnizoare ar trebui să fie vizați. Companiile chineze care furnizează semiconductori și electronice armatei ruse ar trebui să cadă sub sancțiuni secundare. Scopul final trebuie să fie creșterea costurilor individuale ale participării la mașinăria de război a lui Putin. Acest lucru necesită mai multă profunzime și control, mai puține gafe în direcționarea sancțiunilor.

Dar dacă sancțiunile trebuie să devină mai zdravene (de ce UE le anunță în prealabil cu șase luni, permițând țintelor să-și adăpostească averea?), atunci la fel trebuie să fie și calitatea sprijinului militar. Ucraina este deja un teren de ștampilare pentru forțele speciale. Într-un articol remarcabil, corespondentul Times Maxim Tucker a vorbit săptămâna aceasta cu oameni din batalionul „Șaman” al forțelor speciale ucrainene. Era clar că au dus bătălia pe teritoriul Rusiei; cu siguranță, rafinăriile de petrol și depozitele de arme de pe partea rusă a graniței au explodat cu o oarecare regularitate. Există misiuni de antrenament din vest, comandourile aliate direcționează ajutorul trupelor ucrainene, informațiile sensibile temporal sunt furnizate comandanților de pe front. Este o acțiune ascunsă, pe care istoricul Rory Cormac o descrie: „precum vântul, vizibil în mișcarea ramurilor de pe copaci, nu poți decât să-i simți efectele”. Poate că va trebui să devină mai asertivi pentru a le fura rușilor avantajul. Livrările de arme grele nu vor fi suficiente într-un moment de război total. Forțele speciale sunt o prezență de netăgăduit – așa cum au fost omuleții verzi ai Rusiei pentru a smulge Crimeea în 2014 – și astfel teama occidentală de o escaladare a lui Putin ar putea fi exagerată.

Rusia bombardează zilnic Harkovul de pe pământ rusesc, dar Ucraina nu poate riposta cu arme noi, deoarece donatorii săi occidentali i-au spus să nu declanșeze un război mondial prin țintirea peste graniță. Muniția este transportată cu trenul din Belarus la baza Belgorod, centrul nervos al Rusiei pentru lupta împotriva Harkovului. Fără a-mi depăși rolul de jurnalist, aș dori să subliniez că face parte din repertoriul istoric al forțelor speciale deraierea trenurilor.

Pe măsură ce Rusia încearcă să stabilească o administrație de ocupație în Herson, în sudul Ucrainei, va exista potențial de rezistență partizană. Putin a încălcat toate constrângerile internaționale privind desfășurarea războiului în ultimele patru luni, dar pare să se aștepte că reținerile de până acum vor ține Occidentul departe de luptă, cu excepția rolului de majoretă a lui Zelenski. Haideți să-i facem o surpriză.>>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here