Edward Lucas: Confiscați banii afaceriștilor legați de Kremlin pentru a reconstrui Ucraina

Foto: Unsplash

„Companiile fictive – entități corporative ai căror proprietari efectivi sunt necunoscuți – lasă pe cei mai răi oameni din lume să-și spele averea. Au nume precum „ABC Ltd” sau „XYX Inc”. Ele sunt încorporate de avocați pricepuți în jurisdicții laxe, care respectă confidențialitatea: offshore, onshore în rețele care se întind pe ambele. Riscul de expunere este mic. Avantajele sunt uriașe. Efectele sunt pernicioase”, scrie Edward Lucas într-un editorial CEPA.

<< Unele țări impun deja restricții asupra companiilor fictive. În Statele Unite, de exemplu, nu pot cumpăra bunuri imobiliare de calitate în unele zone. Dar indignarea globală față de atacul Rusiei asupra Ucrainei ne oferă o mare șansă să mergem mult mai departe.

Principiul este simplu. Dacă aceste entități corporative își doresc drepturile pe care le au oamenii reali, cum ar fi semnarea de contracte și utilizarea sistemului juridic pentru a-și executa sau apăra pretențiile, ar trebui să-și prezinte adevărații proprietari.

Iată planul meu: entitățile anonime nu ar trebui să recurgă la lege. Orice companie (sau trust sau parteneriat) care dorește să se adreseze instanței trebuie să-și identifice adevărații proprietari. Poate fi o persoană sau mai multe. Dar fără aceste informații să nu poate da în judecată sau să nu poată fi dat în judecată.

Această prevedere simplă ar transforma companiile fictive în haiduci. Puțini clienți și furnizori și-ar dori să facă afaceri cu ele, deoarece contractele necesare nu ar putea fi executate. Și este greu să te bazezi doar pe încredere când nu știi cu cine ai de-a face. Companiile fictive ar fi, desigur, libere să facă afaceri între ele. Dacă ar vrea să devină respectabile, ar explica doar cine le deține cu adevărat. Și nu e suficient să spunem că compania este deținută de o altă companie sau alte șmecherii. Regula este simplă: fără proprietari vii, care să respire, credibili nu poți avea nicio reprezentare legală și nici acces la sistemul judiciar.

Aceasta ar fi o lovitură imediată și devastatoare pentru plutocrații și cleptocrații care își ascund identitatea în spatele scutului secretului corporativ. Acești oameni – care includ azeri, uzbeci, kazahi și ucraineni, precum și prieteni de la Kremlin – se tem de lumina reflectoarelor. A le fi declinată identitatea i-ar expune la întrebări jenante, de exemplu, „cum vă puteți permite aceste active din salariul oficial?”

Aș merge și mai departe. Următoarea etapă ar fi ca toate companiile fictive care dețin bunuri imobiliare să furnizeze un beneficiar efectiv data viitoare când își plătesc impozitele pe proprietate. Dacă nu reușesc să facă acest lucru în decurs de un an, proprietatea este confiscată: de fapt, aparține statului.

Un proprietar respectabil și care respectă legea nu va avea nicio dificultate în a îndeplini această regulă. Dar cleptocraților le va fi foarte greu. Ar putea încerca să nominalizeze un avocat sau un alt prieten, dar atunci va apărea imediat întrebarea cum a reușit această persoană să-și permită proprietatea. În Marea Britanie ar putea duce la emiterea unei „Ordin de bogăție inexplicabilă” – o armă puternică, dar rar folosită în arsenalul nostru anticorupție.

Această abordare va avea două rezultate lăudabile: un val de informații noi despre cine deține ce și o sumă mare de bani utili care curge de la cei care nu se pot identifica. În teorie, cei afectați ar putea aduce o provocare în materie de drepturile omului, invocând confiscarea proprietății. Dar într-un astfel de caz, justițiabilii ar trebui să se identifice, rezolvând astfel problema.

Același principiu ar putea fi aplicat și altor active-trofeu, cum ar fi iahturile și avioanele private. Dar sectorul imobiliar este ținta cea mai ușoară pentru că este imobil.

Fondurile strânse ar putea intra în cheltuieli publice generale. Dar aș prefera un alt scop: a dota un fond pentru reconstrucția Ucrainei.>>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here