Efect Brexit: Scădere masivă a numărului de înscrieri de studenţi din ţările UE la universităţile britanice

Sursa: Pixabay

Brexitul se simte acut pe culoarele universităţilor din Regatul Unit în acest început de septembrie, cu o scădere masivă a numărului de înscrieri din rândul studenţilor proveniţi din ţări ale Uniunii Europene care vor costa scump prestigioasele instituţii academice britanice, comentează sâmbătă agenţia dpa, preluată de Agerpres.

Potrivit cifrelor furnizate de Serviciul de Admitere în Universităţi şi Colegii, numărul total de studenţi din UE înscrişi la universităţile britanice în această toamnă este de 11.700, faţă de 27.750 înscrişi anul trecut.

Cu toate că pandemia de coronavirus a jucat în mod inevitabil un rol asupra numărului de studenţi internaţionali, nu există nicio îndoială printre universitari că principalul motiv al acestei scăderi este efectul de domino al Brexitului, care implică taxe de înscriere mai ridicate şi o creştere a birocraţiei, notează dpa.

În urmă cu un an, era în continuare foarte simplu pentru cetăţenii UE să studieze în Marea Britanie, datorită acordului de tranziţie care garanta în esenţă că nu s-a schimbat nimic după Brexit, continuă sursa citată. Totuşi, de atunci, Marea Britanie s-a retras din programul Erasmus, care organizează schimburi pentru studenţi pentru a învăţa sau lucra în străinătate în orice ţară europeană care participă la el. Acum, studenţii din UE trebuie să solicite o viză de studii în Marea Britanie, care este costisitoare, ia timp, iar procesul în sine este unul anevoios, scrie dpa, citată de Agerpres.

Un alt impediment este acela că, în prezent, Marea Britanie îi cataloghează pe studenţii din UE drept studenţi internaţionali. În condiţiile în care cetăţenii UE din Anglia plăteau în trecut aceleaşi taxe de şcolarizare ca studenţii britanici, respectiv maximum 9.250 de lire sterline pe an (aproape 11.000 de euro), pentru 2021, studenţii străini sunt nevoiţi să plătească mai mult decât dublu, iar în unele cazuri mai mult decât triplu, potrivit dpa.

Când Marea Britanie făcea încă parte din Uniunea Europeană, funcţiona principiul egalităţii. Toată lumea trebuia să plătească aceleaşi taxe de şcolarizare. Acum lucrurile s-au schimbat”, rezumă situaţia Ulrich Hoppe, şeful Camerei de Industrie şi Comerţ Germano-Britanică (AHK) din Londra.

„A scăpat de sub control”. Peste porcină din China, o amenințare la scară globală. Asemănările și deosebirile cu modul în care a procedat Partidul în pandemia de Covid

1 COMENTARIU

  1. O alta vrăjeală de articol care manipulează prin omisiune, pentru ca scopul nu este situația studenților, ci vai, cat de rău este după Brexit. Dar asta fără sa se scrie nici procentul sau numărul de studenți englezi care nu au mai plecat in Europa la studii si nici daca cumva au rămas universitățile fără studenți din cauza ca n-au mai venit „europenii”.
    O astfel de abordare a subiectelor este infantila si deranjanta pentru persoane ca mine, care au păreri ce si le formează singure pe baza informațiilor accesibile global… Nu ca sunt eu mai deștept, ci pur si simplu totul a devenit o operațiune de manipulare grosiera, lipsește bunul simt si limita in acțiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here