Elveția | Cel puțin 10 activiști de mediu au fost arestați, după ce au blocat o autostradă

Activişti de mediu au blocat pentru scurt timp luni o cale de acces pe o autostradă în Lausanne, Elveţia, provocând un blocaj major la o oră de vârf înainte de a fi îndepărtaţi de poliţie, relatează AFP, citată de Agerpres.ro.

Mai mulţi activişti s-au aşezat pe autostradă în jurul orei 06:00 GMT pentru a bloca traficul, purtând pancarte cu mesajul „Renovate Switzerland”, de la numele mişcării lor.

Patrulele de poliţie sosite la faţa locului au evacuat rapid protestatarii fără incidente.

Într-un mesaj pe Twitter, poliţia cantonală a afirmat că a „arestat circa zece persoane care au blocat circulaţia vehiculelor (…) între orele 07:50 şi 08:20. Traficul a fost restabilit la ora 08:22”.

Aceşti activişti – care au acţionat pentru prima dată în Elveţia şi care pretind că aparţin unei mişcări care există deja în circa zece ţări – cer guvernului federal un plan de reabilitare termică a locuinţelor pentru a reduce emisiile de CO2 şi dependenţa energetică a Elveţiei – o temă cu o rezonanţă deosebită în plină criză a gazului rusesc.

„În prezent, Elveţia nu are un plan concret pentru a-şi îndeplini angajamentele în materie de climă şi pentru a reduce emisiile de CO2”, a declarat Cécile Bessire, membră a grupării.

Activiştii „cer Consiliului Federal să ia cele mai simple măsuri şi cele mai evidente pentru a găsi o soluţie la criză”, a adăugat ea, solicitând stabilirea unui plan naţional de reabilitare, până în 2040, a unui milion de locuinţe care au nevoie urgent de izolaţie.

Ei cer subvenţii pentru reabilitarea termică a clădirilor în valoare de un miliard de franci (aproximativ aceeaşi sumă în euro) anual, începând din 2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here