Elveţienii au validat prin referendum certificatul sanitar covid-19

Elveţienii au aprobat larg, duminică, legea care a permis crearea unui certificat sanitar covid-19, în urma unei campanii agitate, care determină poliţia să se teamă de manifestaţii duminică seara, relatează AFP, citată de News.ro.

Potrivit primelor proiecţii ale Institutului de sondarea opini publice gfs.bern, legea a fost adoptată prin referendum cu 63% dintre voturle exprimate, cu o marjă de eroare de plus sau minus trei puncte procentuale.

Acest referendum – lansat de cei care se opun permisului – intervine în contextul în care o nouă variantă, omicron, a noului coronavirus a fost descoperită în Africa de Sud şi a fost declarată ”îngrijorătoare” de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a aruncat lumea înapoi în stare de alertă.

Din cauza unor tensiuni neobişnuite în Elveţia, poliţia a ridicat un grilaj în faţa sediului Guvernului şi Parlamentului, la Berna, aşteptându-se la manifestaţii în cursul zilei.

Campania a fost marcată de numeroase manifestaţii – unele interzise şi pătate de violenţe -, însă departe de scene de revoltă ca cele din Olanda sau din Antilele franceze.

Însă amplificarea tensiunilor în Elveţia – o ţară cunoscută prin cultura dialogului şi compromisului, în care au loc referendumuri de mai multe ori pe an, într-o atmosferă liniştită – a avut efectul unui electroşoc.

Numeroşi poliţişti, dar şi ministrul Sănătăţii Alain Berset, care încarnează de doi ani lupta împotriva covid-19 în această ţară alpină, au fost ameninaţi cu moartea şi au fost plasaţi sub protecţia poliţiei.

Elveţienii au spus de asemenea ”da” – cu 61% dintre voturile exprimate – unei iniţiative populare cu privire o ”remunerare adevcată” a îngrijirilor în infirmerie în Confederaţia helvetică. O majoritate a cantoanelor este necesar să o adopte, pentru a intra în vigoare.

Aceste două consultări intervin în contextul în care Elveţia se confruntă, la fel ca alte ţări, de la jumătatea lui octombrie, cu un val de infectări cu noul coronavirus.

Însă, spre deosebire de alte ţări care se află în acest caz, Guvernul a refuzat, pentru moment, să înăsprească măsurile în cadrul planului naţional de luptă împotriva covid-19, subliniind că gradul ocupării paturilor la terapie intensivă de către bolnavi de covid-19 este relativ mic (20%).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here