Episcopul Huşilor, Ignatie, în Pastorală: Să nu aveţi încredere în oamenii care urlă; ei suferă de micime sufletească

Episcopul Huşilor, Ignatie, le-a transmis credincioşilor, în Pastorala de Paşti, să se ferească de oamenii care „urlă frenetic şi pătimaş”, avertizând că, din nefericire, omul zilelor noastre „are tendinţa de a transforma totul în spectacol, în circ şi gălăgie, încât cel care urlă mai tare are deja impresia şi pretenţia că tot ceea ce rosteşte devine un adevăr de neocolit pentru absolut toţi ceilalţi”.

Să nu aveţi încredere în oamenii care urlă, chiar dacă îi socotiţi animaţi de intenţii bune sau benefice pentru societate! Cei care urlă frenetic şi pătimaş, de fapt suferă de micime sufletească şi de trufie egocentrică. Sunt vicleni şi vor, cu orice preţ, ca toate reflectoarele naţiunii să se abată peste umila şi palida lor viaţă, care, din păcate, nu are nici măcar pentru ei o umilă semnificaţie. Vor să smulgă, de multe ori prin minciună, ipocrizie şi manipulare, popularitate ieftină, care cred ei că le conferă legitimitate. Feriţi-vă de cei care se hrănesc cu stridenţe. De cei care simt nevoia să prefacă toate compartimentele vieţii omului într-un spectacol urât şi poluat de superficialitate. Pentru aceştia, viaţa devine un imens spectacol, în care toate rufele se spală în văzul şi auzul tuturor. Cu lejeritate uimitoare sunt deversate în spaţiul sau mediul public toate vulgarităţile, care dintr-odată par absolut necesare pentru a atinge cota maximă de rating sau de vizualizări„, a afirmat episcopul Huşilor, notează Agerpres.

El a menţionat că, pentru astfel de oameni, „însăşi credinţa devine tema unui spectacol de prost gust, în care îşi asumă autoritarist rolul de proprietari privilegiaţi ai adevărului şi în care sărbătorile sunt transformate în ocazii de benchetuială şi celebrări triumfaliste şi festiviste, lipsite de smerenia şi liniştea dătătoare de frumuseţe şi deschidere faţă de tainele şi semnificaţiile profunde pe care le implică orice zi de praznic sfânt”.

Învierea Domnului Hristos ne învaţă că doar ceea ce este trăit în taină şi rugăciune, în smerenie şi delicateţe, în iubire şi frumos, poate schimba faţa lumii şi inima omului. Că Paştile sunt adevărată sărbătoare doar pentru cel care are ochi să vadă cele nevăzute, doar pentru cel care are inimă să simtă pulsul harului dumnezeiesc şi doar pentru cel care are suflet să se hrănească cu lumina lui Hristos. Rogu-vă, lăsaţi-vă purtaţi de taina praznicului Învierii Domnului, ca la rându-vă să fiţi purtaţi de lumina, frumuseţea şi bucuria negrăită a unei vieţi trăite în linişte şi în iubirea lui Hristos„, a transmis ierarhul Huşilor.

1 COMENTARIU

 1. Fara doar si poate- cele de fata -sunt cuvintele unui realist reprezentant al bisericii noastre ortodoxe .Indemnul in cauza ca si cele exprimate de catre prelat suna frumos . Din pacate nu traim cu totii intr-o bula de intelegere ecleziastica . Realitatea este mult mai aspra decit frumusetea unor cuvinte . Omul zilelor noastre nu mai este cel ce exista pina mai ieri in universul pamintean .Chiar daca la baza suntem inca aceiasi la nivelul intelegerii personale si uneori si colective lucrurile se modifica cu repeziciune . Nevoia de spiritualitate religioasa scade in intensitate .Din ce in ce mai multa lume priveste religia ca pe o poveste , o poveste neasemuit de frumoasa dar tot poveste .Asta nu inseamna ca aceasta poveste nu face mult bine omenirii la nivelul spiritual .Totusi inca nu am auzit pe vreunul dintre reprezentantii religiilor lumii sa isi asume – realitatea – povestirilor ce sustin credintele de oriunde din intreaga lume .Asa cum stim deja povestea ce sustine credinta nostra crestina are si ea partea ei de contestare dar si partea ei de adevar ce tine de nevoia de fericire a oamenilor , indiferent ce crede unul sau altul ca ar reprezenta asta . Cit de frumoase sunt cuvintele fericirii :
  1. Fericiti cei saraci cu duhul , ca acelora este Imparatia Cerurilor;
  2. Fericiti cei ce plang , ca aceia se vor mangaia ;
  3. Fericiti cei blanzi , ca aceia vor mosteni pamantul ;
  4. Fericiti cei ce flamanzesc si inseteaza de dreptate , ca aceia se vor satura ;
  5. Fericiti cei milostivi , ca aceia se vor milui ;
  6. Fericiti cei curati cu inima , ca aceia Il vor vedea pe Dumnezeu;
  7. Fericiti facatorii de pace , ca aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema ;
  8. Fericiti cei prigoniti pentru dreptate , ca acelora este Imparatia Cerurilor ;
  9. Fericiti veti fi , cand din pricina Mea va vor ocari si va vor prigoni si mintind vor zice tot cuvantul rau impotriva voastra . Bucurati – va si va veseliti , caci plata voastra multa este in ceruri .
  Putem intelege toate acestea dar oare putem a ne asuma si POVESTEA?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here