Erdogan anunță că Turcia a neutralizat un înalt oficial PKK, într-o tabără de refugiaţi

Foto: Recep Tayyip Erdogan/ Facebook

Turcia a neutralizat un oficial de rang înalt al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflat într-o tabără de refugiaţi din nordul Irakului, a declarat duminică preşedintele Tayyip Erdogan, aceasta fiind prima confirmare a unui atac aerian împotriva taberei, despre care Ankara afirmă că este un adăpost al militanţilor kurzi, transmite Reuters, preluat de News.ro.

Erdogan a avertizat săptămâna trecută că Turcia va viza tabîra Makhmour, care adăposteşte mii de kurzi turci, iar oficialii irakieni au declarat sâmbătă că Turcia a efectuat acolo un atac aerian, care a ucis trei persoane.

Erdogan a spus că Selman Bozkir, despre care a spus că este un înalt oficial al PKK şi şef al taberei Makhmour, a fost ”neutralizat” – un termen pe care autorităţile turce îl folosesc pentru ţintele care au fost ucise sau rănite.

Ankara nu va permite PKK, care a purtat o insurgenţă de zeci de ani în sud-estul Turciei, să folosească Makhmour ”ca incubator pentru terorism”, a spus Erdogan într-un Tweet.

Un oficial irakian de securitate a declarat că oficialii PKK din tabără au împiedicat poliţia să intre în lagăr după atacul aerian şi au refuzat să ofere informaţii despre victime.

Turcia şi-a extins conflictul vechi de zeci de ani cu militanţii kurzi adânc în nordul Irakului, stabilind baze militare şi desfăşurând drone militare armate împotriva luptătorilor din fortăreţele lor montane.

Majoritatea operaţiunilor s-au concentrat pe un teritoriu de până la 30 km (20 mile) de la frontieră. Dar Makhmour se află mai departe în interiorul Irakului, iar atacul de sâmbătă împotriva taberei a determinat declanşarea unui protest în provincia kurdă irakiană Sulaimaniya.

Ambasadorul SUA la Organizaţia Naţiunilor Unite, Linda Thomas-Greenfield, a vizitat Ankara săptămâna trecută şi a declarat că a spus oficialilor că ”orice atac care vizează civili în lagărul de refugiaţi Makhmour ar fi o încălcare a dreptului internaţional şi umanitar”.

Tabăra a fost înfiinţată în anii 1990, când mii de kurzi din Turcia au trecut graniţa într-o mişcare pe care Ankara spune că a fost provocată în mod deliberat de PKK, care este desemnată o organizaţie teroristă de către Statele Unite şi Uniunea Europeană. Începând cu 1984, a luptat împotriva unei insurgenţe împotriva statului în sud-estul Turciei kurde. Peste 40.000 de oameni au fost ucişi în conflict.

Noua geopolitică a afacerilor globale. Cum s-a ajuns aici și care sunt implicațiile

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here