„Este inexplicabil”. CSM a avizat negativ proiectul USR de desfiinţare a Secţiei Speciale

CSM a avizat negativ joi proiectul USR de desfiinţare a Secţiei Speciale pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, iniţiatorii calificând drept inexplicabilă decizia şi dând asigurări că îşi vor continua demersul legislativ, transmite News.ro.

„Este inexplicabil avizul negativ de astăzi al CSM pentru proiectul USR de desfiinţare a Secţiei Speciale în condiţiile în care Comisia Europeană, GRECO, Comisia de la Veneţia şi majoritatea magistraţilor români au criticat înfiinţarea acestui instrument de presiune.Acest aviz este consultativ şi USR merge mai departe cu acest proiect, precum şi cu proiectul de punere în acord a Legilor Justiţiei cu recomandările europene. Aşa cum România a fost condamnată la CEDO pentru modalitatea de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, tot aşa este foarte probabil să primim o decizie din partea CJUE prin care să fim obligaţi la desfiinţarea SIIJ. Se pare că instituţiile noaste nu pot acţiona corect decât împinse de la spate”, precizează USR.

Parlamentarul USR Stelian Ion avertizează că USR nu va renunţa la ideea desfiinţării acestei secţii, ”pentru că ea a fost creată cu rea-credinţă de Liviu Dragnea&Co”, i-a favorizat pe unii infractori şi a hărţuit pe nedrept magistraţi, pentru că este ”un organism util doar pentru a face presiuni asupra magistraţilor”.

”Vom lupta pentru corectarea legilor justiţiei astfel încât justiţia să fie independentă şi eficientă, iar românii să se simtă protejaţi. De bine, de rău, justiţia asta, aşa imperfectă şi beteagă cum e, slăbită şi de atacurile din ultimii ani ale infractorilor, ne-a salvat de la dezastru şi i-a pedepsit pe unii corupţi care, altfel, ar fi dictat acum nestingheriţi peste România. Lucrurile sunt departe de a fi perfecte în justiţie, iar cu astfel de instrumente precum SIIJ, cu actualul sistem de numire a procurorilor de rang înalt şi de promovare a magistraţilor nici nu există prea curând şanse să se îndrepte”, afirmă Stelian Ion.

USR  a anunţat în mai depunerea prooiectului argumentând că desfinţarea structurii SIIJ este cerută de CE, GRECO şi Comisia de la Veneţia, pe de altă parte, rezultatele obţinute de Secţia specială în 2019 ”atestă eşecul de proporţii al structurii”.

”Din 417 dosare soluţionate anul trecut, 415 au fost cu soluţie de clasare şi doar în două cauze s-a dispus trimiterea în judecată a trei inculpaţi”, a transmis USR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here