„Este un moment istoric”. Vaccinul Pfizer anti-COVID, eficiență de peste 90%

”Rezultate uluitoare,” așa a sumarizat producătorul de medicamente Pfizer concluzia de etapă a studiului său privind vaccinul pe care îl dezvoltă împotriva coronavirusului. Rezultatele arată că acesta a avut o eficiență puternică în prevenirea Covid-19, transmite The New York Times, și poziționează Pfizer pe primul loc în cursa pentru obținerea unui vaccin eficient.

Pfizer, care a dezvoltat vaccinul împreună cu compania de biotehnologie germană BioNTech, a dat publicității foarte rar detalii din studiul său clinic, bazate pe prima analiză formală a datelor de către un grup extern de experți.

Compania a declarat că analiza a constatat că vaccinul a avut o eficiență mai mare de 90% în prevenirea bolii în rândul voluntarilor care nu aveau indiciile unei infecții anterioare cu Sars-Cov-2. Dacă rezultatele se vor menține, acest nivel de protecție va pune vaccinul anti-COVID al Pfizer la același nivel de apărare cu vaccinurile extrem de eficiente ale copilăriei împotriva unor boli precum rujeola.

Nu au fost observate efecte secundare serioase, a spus compania.

Pfizer intenționează să ceară Administrației pentru Alimente și Medicamente autorizația de urgență pentru un vaccin cu două doze la sfârșitul acestei luni, după ce a colectat datele de siguranță. Până la sfârșitul anului, va produce suficiente doze pentru a imuniza între 15 și 20 de milioane de oameni, au spus directorii companiei.

„Acesta este un moment istoric”, a declarat într-un interviu Kathrin Jansen, vicepreședinte și șef de cercetare și dezvoltare a vaccinurilor la Pfizer. „Aceasta a fost o situație devastatoare, o pandemie, și ne-am angajat pe o cale și un obiectiv pe care nimeni nu l-a atins vreodată – să venim cu un vaccin în termen de un an.”

Oamenii de știință independenți au avertizat împotriva unor rezultate timpurii înainte de colectarea datelor de siguranță și eficacitate pe termen lung. Totuși, dezvoltarea face din Pfizer prima companie care a anunțat rezultate pozitive dintr-un proces de vaccin în stadiu târziu, devenind primul dintr-o cursă globală frenetică care a început în ianuarie și s-a desfășurat la o viteză record.

Unsprezece vaccinuri se află în studii de lungă perioadă, inclusiv patru în Statele Unite. Progresul lui Pfizer ar putea fi de bun augur pentru vaccinul Moderna, care utilizează o tehnologie similară. Moderna a spus că ar putea avea rezultate preliminare până la sfârșitul acestei luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here