Analistul Dan Dungaciu: În confruntarea globală, America şi Occidentul ies foarte prost din această poveste şi şubrezite în redesenarea strategică care stă să vină începând cu 2021

Foto: INQUAM/George Călin

Violenţele de miercuri, de la Capitoliu, „arată o Americă şubrezită în raport cu sarcinile pe care le va avea” şi slăbesc „autoritatea morală” a SUA pe plan internaţional, apreciază analistul de politică externă Dan Dungaciu.

„Ce se întâmplă în America, pe ecranul mare al lumii, arată o Americă şubrezită în raport cu sarcinile pe care le va avea. E foarte greu să mai dai lecţii de democraţie, cel puţin pe termen scurt, inclusiv statelor din fosta URSS„, a declarat pentru Agerpres Dan Dungaciu.

În acest context, apreciază el, „este foarte greu să mai ai aceeaşi autoritate morală, incontestabilă, pe care ai avut-o până acum”.

E foarte greu după acest episod ca domnul Biden să vorbească ca şi cum acest episod n-ar fi existat. Deci, din această perspectivă, riscul ca Occidentul şi America să piardă autoritatea morală este real. Şi în momentul în care nu mai ai autoritate morală, lucrurile devin foarte complicate, pentru că URSS-ul nu s-a prăbuşit pentru că a tras cineva cu puşca împotriva lui. URSS-ul s-a prăbuşit pentru că a fost implozie, nimeni nu mai credea în sistemul ăla, nici din afara lui, nici din interiorul lui„, spune Dungaciu.

În consecinţă, arată el, „în confruntarea globală, America şi Occidentul ies foarte prost din această poveste şi şubrezite în redesenarea strategică care stă să vină începând cu 2021”.

Dan Dungaciu face referire, în acest context, şi la „competitorul strategic” al SUA.

„Am citit presa chineză internaţională zilele acestea şi presa chineză spune, de pildă, că filmările de la ‘House of Cards’ au fost oprite, ironic, evident, pentru că politica americană este mai teribilă decât scenariul. Când îţi apare în China o asemenea ironie e o problemă, pentru că China va fi competitorul strategic al Americii”, arată analistul.

El pune în context violenţele de miercuri, de la Washington D.C., când manifestanţi pro-Trump au reuşit să intre în clădirea care găzduieşte Congresul Statelor Unite.

„Ceea ce am văzut ieri nu este un episod singular întâmplat într-o Americă pacificată şi pacifică. Este un episod care vine după şase luni în care, din nefericire, violenţa stradală a fost parte inclusiv a jocului politic (…), o spirală a violenţei s-a creat în societatea americană. Ce s-a întâmplat la Capitoliu este impardonabil, de nescuzat, de neacceptat, dar nu este un episod singular decât prin intensitate„, afirmă Dan Dungaciu, care nu consideră că violenţele au fost o eventuală tentativă de lovitură de stat.

Cred că episodul cu intrarea în Capitoliu a fost mai degrabă o chestiune, aş spune eu, fortuită, generată inclusiv de uşurinţa cu care manifestanţii au reuşit să intre în clădire, o chestiune care probabil va fi investigată”, spune el.

În acelaşi timp, subliniază motivul violenţelor din Washington – contestarea alegerilor prezidenţiale.

„O populaţie care crede realmente, un procent de 30-40%, că alegerile n-au fost corecte, iar domnul Trump s-a adresat explicit acestei populaţii. Problema există indiferent că procesul din Capitoliu continuă neclintit, dar problema reală, că 30 sau 40% din populaţie crede că alegerile n-au fost corecte, asta e o problemă extrem de complicată pentru o societate democratică şi ea trebuie abordată”, spune expertul.

Astfel, arată el, tensiunea din societatea americană „nu are exprimare doar în Donald Trump”, deoarece şi alţi republicani au contestat procesul electoral.

„Nu poate fi ceva mai grav pentru o democraţie care trebuie să fie un exemplu pentru lume şi a fost un exemplu sute de ani, decât faptul că o bună parte din populaţie, 30 de procente, nu mai crede în propriul sistem electoral. Asta este o lovitură teribilă, o bombă cu ceas în societatea americană”, afirmă Dungaciu.

Astfel, viitorul preşedinte SUA, Joe Biden, „care este un pacificator prin natura lui, va avea de gestionat această lipsă de încredere, radicalismul unei părţi din Partidul Republican, care nu se va ostoi”.

De asemenea, Dungaciu afirmă că şi în Partidul Democrat există tensiuni.

Partidul Democrat are o aripă radicalizată, lucrurile sunt tensionate şi la democraţi şi faptul că democraţii au câştigat acum toată puterea va fi complicat de gestionat pentru Joe Biden, pentru că s-ar putea ca revendicările să vină şi din partea aceea extremă sau liberală, cum zic americanii”, spune el.

Totodată, Dungaciu abordează posibilitatea unei scindări în Partidul Republican între o fracţiune de mainstream şi una radicalizată, care îl are în frunte pe Donald Trump.

„Donald Trump devine o ameninţare la sistemul american încă o dată. El a fost o ameninţare la sistemul american aşa cum îl ştiam înainte de alegeri, înainte de 2016, devine o ameninţare la sistemul american şi după ce pleacă, pentru că de plecat va pleca. Problema se pune cum să îl opreşti pe Donald Trump”, apreciază Dan Dungaciu.

Analistul vorbeşte şi de modul în care trebuie abordată implicarea preşedintelui SUA în exerciţiu în evenimentele de la Washington D.C.

„Ideea cum să fie oprit Donald Trump este sunetul de bas al întregii politici americane pe termen scurt. (…) Aici trebuie să ai dovezi foarte clare că Donald Trump a instigat. El n-a trimis pe nimeni la Capitoliu, a spus doar că alegerile au fost fraudate. (…) Dacă te joci de-a ameninţarea, s-ar putea să stârneşti o violenţă în rândul electoratului lui Trump, care este un electorat care se uită la Trump nu ca la un om politic, adeziunea este aproape de tip fan – supererou. Oamenii ăştia îl iubesc pe Donald Trump, oamenii ăştia cred că Donald Trump e singurul care-i reprezintă şi singurul care e posesorul adevărului„, mai arată Dan Dungaciu. 

1 COMENTARIU

  1. Anal istul asta parcă pupă în cur ambasada sovietică acum câțiva ani!!..nu era el expertul cu partea de est a lui rareș bogdan..?..de la prut încolo până la urali..după de-a scris câteva cărți puscariasilor, neamul.becali,copos pentru câteva sute de mii de euro, acum iese la interval cu alte prosti !!..du-te bă dracului ,nenorocit om…astai chiar o scursura securista alimentată de serviciile sovietice…!!președintele să aibă grijă la acțiunile acestui intrus sovietic în românia…si asta nu e singurul….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here