Parlamentul a decis, miercuri, numirea deputatului PSD Eugen Bejinariu în funcţia de preşedinte al Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii Serviciului Român de Informaţii şi a deputatului PNL Cezar Preda ca vicepreşedinte al comisiei.

Parlamentarii au mai stabilit, prin vot, ca deputatul PSD Mitică Marius Mărgărit să îl înlocuiască în comisia parlamentară de control al SRI pe deputatul PSD Marian Cucşa, care ocupa funcţia de vicepreşedinte.

Eugen Bejinariu a obţinut 350 voturi pentru şi 16 împotrivă, iar Cezar Preda – 353 voturi pentru şi 13 împotrivă, iar Mitică Marius Mărgărit – 349 voturi pentru şi 17 împotrivă, relatează Agerpres.

De asemenea, parlamentarii au votat ca deputatul PSD Vlad Bontea să îl înlocuiască pe deputatul Dorel Căprar în Comisia parlamentară pentru controlul activităţii Serviciului de Informaţii Externe.

După exprimarea votului, cei trei parlamentari, noi membri ai comisiilor SRI şi SIE – Eugen Bejinariu, Mitică Marius Mărgărit şi Vlad Bontea – au depus jurământul.

*Bejinariu, dosar la DNA

Eugen Bejinariu a fost protagionistul unui dosar intrumentat de DNA. Camera Deputaților a respins, în mai 2017, cererea de urmărire penală a acestuia.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, susținea atunci că a votat „pentru” încuviințarea urmăririi penale în cazul deputatului Bejinariu, dar numărul mare de voturi „împotrivă” relevă faptul că au existat deputați de la toate partidele care s-au împotrivit cererii procurorilor.

Rezultatul votului a fost 88 de voturi „pentru”, 183 „împotrivă” și două abțineri. Votul a fost secret, exprimat cu bile.

PNL și USR au anunțat că vor vota „pentru” urmărirea penală a lui Eugen Bejinariu, PSD, ALDE și PMP nu s-au exprimat, iar UDMR a criticat cererea procurorilor, fără însă a preciza ce poziție vor avea.

Eugen Bejinariu și-a susținut nevinovăția de la tribuna Camerei Deputaților, afirmând că încheierea contractului privind licențele Microsoft s-a făcut prin Hotărâre de Guvern, pe care el era obligat, ca ministru, să o semneze.

*Acuzațiile procurorilor

Procurorii DNA voiau să-l pună sub acuzare pe Eugen Bejinariu pentru că, în perioada în care a fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, încălcând dispozițiile privind achizițiile publice, a inițiat și a susținut proiectele hotărârilor de guvern nr. 1473 din 11 decembrie 2003 și nr. 470 din 1 aprilie 2004, prin care s-a aprobat încheierea, între Guvern și Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de închiriere de licențe referitor la produsele Microsoft, invocându-se, în mod nereal, calitatea companiei de unic distribuitor pentru aceste produse, în scopul favorizării acesteia prin evitarea organizării unei licitații publice.

Eugen Bejinariu mai era suspectat că a inițiat și susținut proiectul Hotărârii de Guvern nr. 1778 din 21 octombrie 2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licențe încheiat la data de 15 aprilie 2004 între Guvern și Fujitsu Siemens Computers GmbH și pentru produsele educaționale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat. Procurorii susțin că Bejinariu a semnat contractul comercial de închiriere licențe Microsoft din 15 aprilie 2004 și actul adițional la acesta, cunoscând că nu era justificată achiziția din sursă unică.

Prejudiciul produs statului prin aceste contracte care au avut la bază hotărâri de Guvern a fost estimat de procurorii DNA la 66.965.343 de dolari, sumă care a reprezentat un folos patrimonial necuvenit pentru compania Fujitsu Siemens Computers GmbH.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here