Eugen Tomac, despre Schengen: Oricine încearcă să aducă în discuţie o aderare mai devreme de 2025, nu înţelege mecanismele UE

Liderul PMP Eugen Tomac scrie luni, despre şansele României de a adera la Schengen în perioada următoare că oricine încearcă să aducă în discuţie o aderare mai devreme de 2025 nu înţelege mecanismele UE şi că putem aştepta dezamăgiţi, dar încrezători că după ce scăpăm în 2024 de coaliţia PSD-PNL putem ajunge din nou la masa deciziei. Până atunci, nimeni nu-şi dă demisia, nimeni nu-şi asumă acest eşec răsunător, mai spune Tomac, relatează News.ro.

”Intrăm la primăvară în Schengen? Oricine încearcă să aducă în discuţie o aderare mai devreme de 2025 nu înţelege mecanismele Uniunii Europene”, spune liderul PMP pe Facebook.
Eugen Tomac arată că, ”pentru o revenire asupra subiectului acceptării României în Schengen e nevoie de un nouă decizie a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), iar această decizie poate fi luată doar dacă ţara care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene îşi propune să includă pe agendă extinderea spaţiului Schengen, aşa cum a făcut preşedinţia cehă”.

”Am studiat atent priorităţile Suediei la Preşedinţia Consiliului UE. Nu există nicio referire la extindere, ci doar la protecţia frontierelor existente şi consolidarea mecanismului de evaluare a spaţiului de liberă circulaţie Schengen. După Suedia urmează Spania, ţară care la rându-i are mari probleme cu migraţia ilegală. Sunt convins că nu va avea drept prioritate extinderea, poate cel mult alocarea de resurse finaciare şi logistice suplimentare prin Frontex pentru a păzi frontierele pe mare”, arată liderul PMP.
Tomac afimă că în 2024 vom avea alegeri pentru Parlamentul European, moment în care preşedinţia Consiliului UE va fi deţinută de Belgia.
”Nu întrevăd nicio posibilitate ca aceasta să vină cu propunerea de extindere a Schengen. Practic, putem aştepta dezamăgiţi, dar încrezători că după ce scăpăm în 2024 de coaliţia PSD-PNL putem ajunge din nou la masa deciziei. Până atunci, nimeni nu-şi dă demisia, nimeni nu-şi asumă acest eşec răsunător şi revoltător în ţara lucrului bine făcut!”, mai scrie Tomac.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here