Europe 1 | Doi cetățeni moldoveni, arestaţi în Franţa pentru că au inscripţionat pe un perete steaua lui David, ar fi acţionat la comanda unui individ din Rusia

Un cuplu de cetăţeni moldoveni arestaţi pentru că au marcat steaua lui David pe un perete al unei şcoli din arondismentul 10 din Paris spun că au acţionat la ordinul „unui individ din Rusia”, a aflat postul de radio francez Europe 1, citat de News.ro.

Vinerea trecută, un bărbat de 33 de ani şi o femeie de 29 de ani, ambii născuţi în Republica Moldova, au fost arestaţi şi plasaţi în detenţie administrativă, a anunţat miercuri Parchetul din Franţa. Cuplul a fost arestat pentru „vandalizare, agravată de faptul că a fost comisă din cauza originii sau a religiei”, a precizat Parchetul.

Cei doi au fost denunţaţi de un vecin care i-a văzut „marcând o stea albastră”, care a fost „ştearsă în aceeaşi zi”, a adăugat acesta.

Cuplul a declarat apoi că a comis această infracţiune „la ordinul unei terţe persoane”, potrivit Europe 1.

Cei doi se aflau în Franţa ilegal şi au fost duşi la centrul de detenţie administrativă, potrivit procurorului. Procedura judiciară a fost astfel închisă din cauza unei „sancţiuni de altă natură”, şi anume „expulzarea lor din Franţa”, a explicat acesta.

Pe de altă parte, aproximativ 60 de stele ale lui David, simboluri ale religiei evreieşti şi ale statului Israel, au fost inscripţionate cu albastru pe faţadele mai multor clădiri din arondismentul 14 al Parisului, cu ajutorul unui şablon. Parchetul a precizat că „autorii multiplelor marcaje văzute marţi (nu au fost) încă identificaţi”.

Parchetul a precizat că nu ştie dacă simbolurile „au avut ca scop să insulte poporul evreu sau să pretindă că îi aparţin, mai ales că au fost pictate albastru”, şi nu cu galben, dar că este necesar să se facă o anchetă „având în vedere contextul geopolitic şi impactul asupra populaţiei”.

Simboluri antisemite au fost găsite şi în alte locuri din Paris şi din alte oraşe franceze.  De la 7 octombrie, data începerii războiului dintre Israel şi Hamas, 857 de „acte antisemite” au fost înregistrate în Franţa şi 425 de persoane au fost arestate, a declarat marţi ministrul de interne Gérald Darmanin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here