FOTO Sute de oi vii, rămase captive pe vaporul din Portul Midia. A început operațiunea de salvare

Foto: ISU Constanța

Sute de oi sunt încă prinse pe vaporul eșuat în Portul Midia, țipă după ajutor a atras atenția organizația Vier Pfoten. Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Constanța a demarat o operațiune de salvare a acestora.

UPDATE 14:40 – Până la această oră, 11 oi au fost salvate de pe navă, în total fiind vorba de 60 de animale salvate de duminică până azi, din 14.000.

„Oile sunt scoase de pe navă și transportate la mal cu ambarcațiunea RHIB din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea al județului Constanța. Aici sunt preluate de medici veterinari și evaluate medical în cadrul a două corturi încălzite, apoi transportate la ferma de provenineță”, a declarat pentru Universul.net  Ana Maria Stoica, purtător de cuvânt al ISU Constanța.

Foto: ISU Constanța
Foto: ISU Constanța

UPDATE 12:30 – Reprezentanții ISU Constanța au declarat pentru Universul.net că la ora aceasta, echipele de salvare se îndreaptă spre nava în care sunt blocate oile.

„Sute de oi vii prinse pe vaporul morții țipă încă după ajutor și nimeni nu face nimic pentru ele, deși accidentul naval s-a petrecut acum 34 de ore. Autoritățile nu fac nimic pentru că nu le pasă, iar noi și alte organizații de protecție a animalelor pentru că nu suntem lăsați de autorități”, anunță ONG-ul pe pagina de Facebook Letea Wild Horses.

Încă de luni „am început să dăm telefoane tuturor celor responsabili (ISU Dobrogea, DSVSA Constanța, premierului Ludovic Orban însuși etc.). Nimeni nu ne-a răspuns la telefon. Când ni s-a răspuns, ni s-a spus deja celebrul «închideți, că vă sunăm noi». Nu ne-a mai sunat nimeni”, mai transmit reprezentanții organizației.

Vier Pfoten cere ISU și Guvernului „să ia măsuri URGENT pentru evitarea unei noi tragedii de pe urma căreia imagina României va avea de suferit în plan internațional: fie să intervină CÂT MAI REPEDE pentru salvarea oilor aflate încă în viață, fie măcar să ne răspundă la apeluri și să ne permită nouă să încercăm să le salvăm”.

„Facem apel și la dumneavoastră, cetățenii simpli, să vă alăturați demersurilor noastre și să puneți presiune pe autorități, pentru rezolvarea acestei drame în desfășurare. Există sute de suflete care suferă de sete, foame și frig chiar în aceste momente, pe acel vapor (scufundat doar parțial și înfipt într-un banc de nisip). Vă rugăm, dați vorba mai departe! Să nu mai închidem ochii când ființe nevinovate au nevoie disperată de ajutor! PS – noi ne vom deplasa în această noapte (luni noaptea – n.r.) la Constanța și vă vom ține la curent cu situația”, se mai arată în mesajul transmis de ONG.

Reacția ISU Constanța

Universul.net a luat legătura cu ISU Constanța. „Noi avem echipaje la fața locului pregătite să intervină, dar din cauza condițiilor meteo nefavorabile, este furtună, portul este închis și stau la țărm, nu pot să se deplaseze momentan la ambarcațiune. Se întrunește din nou Comitetul Județean pentru Situații de Urgență să vedem ce măsuri se vor dispune în continuare”, a declarat pentru Universul.net  Ana Maria Stoica, purtător de cuvânt al ISU Constanța.

O navă care transporta 14.000 de oi, la bordul căreia se aflau 22 de marinari sirieni, s-a răsturnat, duminică, în Portul Midia. Persoanele aflate pe navă au fost salvate, un singur marinar având nevoie de îngrijiri medicale după ce a suferit un şoc hipotermic. Autoritățile încearcă acum să salveze animalele rămase în viață.

Până la această oră, doar 32 de oi au fost salvate de echipaje din apele mării.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here