Expert: China trebuie pedepsită dur pentru pandemia Covid-19 și exclusă din toate organizațiile internaționale

Din cauza atitudinii Partidului Comunist Chinez în pandemia globală de COVID-19, China trebuie izolată de restul lumii civilizate, scrie într-un articol de opinie Glenn Harlan Reynolds, expert în drept și profesor al Universității din Tennessee.

  • Redăm articolul integral, publicat pe USA Today:

Există multe lecții de învățat din pandemia coronavirusului din Wuhan. Dar una este deja clară: China trebuie izolată de lumea civilizată până când comportamentul ei se va îmbunătăți. Ne aflăm în situația actuală, cu decese și devastări economice la nivel mondial, deoarece China a gestionat acest focar cu amestecul său tipic de minciună, incompetență și golănie. Dacă China era o națiune mai civilizată, acest focar ar fi fost oprit din timp, făcându-l mai puțin nociv în interiorul și în afara Chinei.

După cum a scris aici și Marion Smith, primul răspuns al Chinei a fost acela de a opri informațiile despre boala apărută în Wuhan. Curajosul doctor Li Wenliang, care a raportat pentru prima dată boala colegilor săi, a fost redus la tăcere de poliție. Relatările presei chineze despre boală au fost cenzurate de guvern. La fel și discuțiile cetățenilor obișnuiți pe social media.

Potrivit agențiilor de informații din SUA, China a înșelat sistematic lumea în legătură cu răspândirea focarului, atrăgând alte națiuni într-un fals sentiment de securitate care a întârziat o reacție cu săptămâni sau chiar luni.

După cum scrie Smith: „Beijing a refuzat până la 20 ianuarie că virusul se transmite de la om la om. Totuși, în același timp, oficialii chinezi și companiile de stat achiziționau urgent materiale medicale în vrac – în special echipamente de protecție personală, cum ar fi măști și mănuși – din Australia, Europa și din întreaga lume. Altfel spus, Beijingul a colectat cu grijă resursele sanitare din lume în timp ce afirma în mod fals că nu există niciun risc pentru viața oamenilor.”

Și asta este partea blândă a poveștii, bazată pe faptul că China nu a reușit să trateze ceea ce părea, în esență, un focar de boală care se produce în mod natural. Și chiar este posibil să fi avut loc în mod natural. Dar oamenii se distrează din ce în ce mai mult cu teoria că virusul COVID-19 a scăpat dintr-un laborator de virologie din Wuhan.

Această noțiune a fost nu o dată respinsă drept o teorie a conspirației, dar de atunci a fost discutată în Buletinul Oamenilor de Știință Atomică și de către colaboratorul Washington Post David Ignatius. Discuția este despre o eliberare accidentală, nu despre desfășurarea deliberată a unei arme biologice – ceea ce are sens, deoarece puține națiuni ar elibera o armă biologică în propria ogradă -, dar dacă este adevărat, nu face decât ca guvernul chinez să arate și mai rău.

Dar indiferent de unde provine virusul, răspunsul Chinei a fost unul inept, necinstit și complet nepăsător față de restul lumii. Un răspuns competent și sincer ar fi pus lumea în alertă cu mult mai devreme. O Chină căreia îi pasă de restul lumii ar fi oprit zborurile în străinătate în timp ce această boală se răspândea, în loc să permită cetățenilor săi să răspândească boala, vrând-nevrând, în jurul lumii.  (După cum scrie Brian Kennedy: „Atitudinea Chinei pare a fi aceea că dacă ea va suferi din cauza coronavirusului, la fel să se întâmple și cu SUA, și cu restul lumii. Ce altă concluzie poți trage din faptul că a permis continuarea zborurilor din China către Statele Unite Statele, în proporție de circa 20.000 de pasageri pe zi, până când președintele Trump le-a oprit?”)

Așa ceva necesită un răspuns.

Răspunsul trebuie să fie suficient de dur pentru a învăța guvernul chinez o lecție, ceea ce înseamnă destul de dur, deoarece acesta pare să creadă că poate ieși basma curată. Printre altele, Statele Unite – și, în mod ideal, comunitatea mondială în general – trebuie să reducă brusc relațiile economice cu China. În special, nimeni nu ar trebui să se bazeze pe China pentru medicamente, echipamente medicale și alte bunuri vitale. (Agenția chineză de știri a amenințat că va scufunda America într-o „mare” de coronavirus, prin blocarea medicamentelor critice.) Oamenii de știință chinezi nu ar trebui să mai aibă acces ușor în laboratoarele sau universitățile occidentale. Liderii politici chinezi nu ar trebui să mai călătorească atât de ușor prin lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here