Aproape un sfert din porcii de pe planetă vor muri din cauza epidemiei de pestă porcină africană (ASF), conform celor mai recente date ale Organizației Mondiale a Sănătății Animalelor (OIE), informează The Guardian.

Extinderea acestei epidemii în China, țară care deține jumătate din întreaga populație de suine din lume, este una din principalele cauze, declară dr. Mark Schipp, vicepreședinte al OIE.

În China, 100 de milioane de porci au murit de pestă porcină, în ultimul an, fapt ce a dus la creșterea cererii pe această piață și, implicit, la creșterea prețurilor, pe plan global, la carnea de porc.

În ultimul an, răspândirea bolii a luat prin surprindere factorii politici și a fost devastatoare în China, care are cea mai mare populație de porci din lume. Boala este, de asemenea, ferm stabilită în alte țări asiatice, cum ar fi Vietnam și Coreea de Sud, și continuă să facă ravagii în Europa de Est, unde focarul curent a început în 2014. Gravitatea crizei determină creșterea prețurilor la carne de porc, la nivel mondial, determinate în mare parte de cererea din China, unde au pierit până la 100 de milioane de porci de când a izbucnit ASF, anul trecut. Vânzările de carne de porc din SUA în China s-au dublat , în timp ce prețurile europene de carne de porc au atins nivelul de acum șase ani.

Dr. Mark Schipp, vicepreședinte al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE), a declarat într-o conferință de presă, săptămâna aceasta, că ASF a fost „cea mai mare amenințare pentru orice animal comercial din generația noastră”. El a susținut că răspândirea bolii în ultimul an în țări precum China , care are jumătate din populația de porci din lume, a generat o criză mondială.

În prezent, medicii veterinari din întreaga lume încearcă să descopere un vaccin pentru această boală, o „provocare extrem de complexă”, ținând cont de natura virusului gripal de origine porcină.

Schipp a spus că oamenii de știință veterinari din întreaga lume încearcă să găsească un vaccin pentru boală, dar că a fost o „provocare complexă” din cauza naturii virusului. În timp ce boala nu se răspândește la oameni, este practic 100% fatală odată intrată în populațiile de porci. ASF poate fi transmis prin contact direct cu animale infectate, precum mistreț și prin căpușe. Dar virusul poate supraviețui și câteva luni în carnea procesată și câțiva ani în carcasele congelate, astfel încât produsele din carne sunt o preocupare deosebită pentru transmiterea transfrontalieră. În iulie, carne conținând virusul ASF a fost găsită în produsele confiscate de autoritățile portuare din Irlanda de Nord.

Izbucnirea în China a fost deosebit de gravă, cu până la 100 de milioane de porci pierduți deja conform inventarului oficial declarat al Chinei, potrivit lui Adam Speck, un analist principal al mărfurilor din cadrul Agenției de Informații din domeniul Agenției Comerciale a IHS Markit. Rabobank, o companie de servicii financiare specializată în alimentație și agricultură, a prezis că anul acesta China va pierde între 20% și 70% din efectivul său: potențial până la 350 de milioane de porci, un sfert din totalul lumii. Cifrele oficiale afirmă că peste un milion de porci au fost distruși.

Majoritatea analiștilor la nivel global consideră că, ținând cont de pierderile enorme de până acum și de răspândirea continuă a virusului în China și în alte țări asiatice, va exista un deficit imens în producția de porc pentru viitorul previzibil. Criza asiatică a ASF are un impact enorm asupra industriei mondiale a cărnii de porc, volumele record de export crescând prețurile în toată lumea.

Citește mai multe aici despre ce a declarat Klaus Iohannis în legătură cu pesta porcină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here