Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Preşedintele Klaus Iohannis a deschis oficial, miercuri, Târgul internaţional INDAGRA, după care a vizitat câteva standuri, a apreciat produsele, s-a fotografiat cu fermierii şi producătorii şi a criticat autorităţile pentru modul în care au gestionat pesta porcină, informează Agerpres.

În deschiderea târgului, şeful statului a spus că România poate progresa semnificativ printr-o mai bună utilizare a fondurilor europene destinate agriculturii şi a criticat autorităţile pentru măsurile în privinţa combaterii pestei porcine.

Autorităţile statului trebuie să fie conştiente de responsabilităţile care le revin şi cât mai capabile să le şi îndeplinească. Nu au fost deloc aşa, din păcate, în combaterea epidemiei de pestă porcină, cu măsuri adoptate, aş zice, în bătaie de joc faţă de munca oamenilor şi faţă de aşteptările consumatorilor. Este multă treabă de făcut pentru relansarea sectorului zootehnic, care acum, evident, se confruntă cu mari probleme şi pentru care trebuie să renască speranţa”, a afirmat el.

Roadele agriculturii necesită timp și condiții bune de producție, dar și de valorificare. Fără măsuri strategice urgente, nu vom putea echilibra balanța comercială a produselor agroalimentare, care înregistrează deja un deficit de, atenție, 1 miliard de euro. Știm cu toții că exportul masiv de produse primare subvenționate nu înseamnă încă agricultură modernă, chiar dacă fermierii investesc muncă, energie și încredere că eforturile lor sunt răsplătite corect.”, a mai spus Președintele.

Klaus Iohannis a transmis că își dorește ca fermierii să atragă mai multe fonduri europene, cu sprijinul statului și a trasat câteva indicații pentru viitorul ministru al Agriculturii.

„Eu cred că România poate progresa semnificativ printr-o mai bună utilizare a fondurilor europene destinate agriculturii, din care a atras până acum doar puțin peste jumătate. Recoltele bune din ultimii ani și plățile directe susțin agricultura, dar încă nu contribuie suficient la reducerea sărăciei și a depopulării zonelor rurale (…) Aștept ca noua echipă de la Ministerul Agriculturii să aibă nu doar ușile, ci și mințile și inimile deschise pentru problemele dumneavoastră. România poate avea o agricultură avansată, profesionalizată, care să depășească barierele ocupației tradiționale, mai ales în industria alimentară și în sectorul de procesare. Noua Politică Agricolă Comună se dezbate acum la nivel european, iar România trebuie să aibă obiective ambițioase și să-și promoveze prioritățile în raport cu interesele statelor membre”, a mai afirmat Klaus Iohannis.

Președintele i-a felicitat însă pe fermieri pentru eforturile depuse.

În agricultură, implicarea și bunăstarea oamenilor contează decisiv. Producători și fermieri, reprezentanți ai industriei alimentare, comercianți și finanțatori, cu toții contribuiți la dezvoltarea agriculturii României și merită. Eforturile dumneavoastră sunt lăudabile, date fiind dificultățile cu care vă confruntați.”

Şeful statului a vizitat câteva standuri, iar primul la care s-a oprit a fost unul de seminţe de legume produse în România.

Ţelul nostru a fost şi este să punem România pe harta producătorilor de legume. (…) Afacerea creşte de 15 ani. Dintr-un sat de munte din Prahova ne-am mutat în cel mai mare bazin legumicol din România, în Matca, şi continuăm să ne facem treaba acolo”, a spus un fermier, prezentându-i preşedintelui hibrizi „gustoşi” produşi în România.

Dumneavoastră vindeţi sau cumpăraţi?„, i-a întrebat şeful statului pe alţi producători, care i-au răspuns că se ocupă cu vânzarea.

În continuare, preşedintele Iohannis a apreciat modul în care arătau produsele din carne ale unui mic producător român. „Ce bine arată!”, a exclamat el.

Şeful statului a vizitat şi standul unui mare producător de mezeluri. „Deci se poate!”, a afirmat şeful statului.

Asta înseamnă sănătate pentru consumatori şi viitor pentru România”, şi-a lăudat reprezentantul firmei produsele.

Preşedintele Iohannis a mers şi la standul unui crescător de păsări unde a întrebat dacă afacerea merge şi dacă piaţa creşte. „Merge. Piaţa creşte, este o piaţă destul de dinamică, dar încercăm să ieşim destul de mult şi pe pieţele din afara României, cum ar fi Marea Britanie, Irlanda, Germania, Ungaria”, a răspuns fermierul.

La un moment dat, şeful statului s-a oprit pentru a face fotografii cu fermierii, cel care a făcut pe fotograful fiind liberalul Dan Motreanu.

Preşedintele Iohannis a mers şi la standul unor ingineri care realizează produse pentru industria alimentară.

Am ajuns cu utilajele noastre pe urmele Nadiei Comăneci, în Japonia, Canada, America exportăm„, i-a transmis şefului statului unul dintre aceştia. El s-a plâns că nu există personal calificat în domeniu.

Avem. Trebuie numai să-i promovăm şi să-i motivăm”, a spus Iohannis.

Cu şcolile profesionale stăm prost”, i-a mai spus spus inginerul.

Şeful statului i-a răspuns: „Să ştiţi că uşor, uşor înţeleg şi politicienii că nu se poate fără”

Surse: Agerpres, Digi24

Foto: Presedintele Klaus Iohannis participa la deschiderea Targului International INDAGRA, in Bucuresti, miercuri 30 octombrie 2019. Inquam Photos / Alexandru Busca

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here