Factura lui Boris Johnson: Acordul Brexit costă 80 de miliarde de dolari

Totuși, institutul care a publicat studiul ce dă aceste cifre admite că previziunile economice sunt înconjurate de “incertitudini economice și politice considerabile”, scrie publicația belgiană, Le Soir.

Totul depinde în mare măsură de relațiile comerciale pe care le va stabili Regatul Unit după Brexit.

Acordul Brexit al prim-ministrului Boris Johnson va costa economia britanică circa 70 de miliarde de lire sterline (81 de miliarde de euro) în anii care vin.

Calculul a fost făcut de Institutul de cercetări independent NIESR (Național Institute of Economic and Social Research).

Peste zece ani, produsul intern brut va fi mai mic cu circa 3,5% față de cât ar fi fost dacă Regatul Unit ar fi rămas în Uniunea Europeană, potrivit estimării NIESR. Totuși, Institutul recunoaște că previziunile economice sunt înconjurate de “incertitudini economice și politice considerabile”.

Totul depinde în mare măsură de relațiile comerciale pe care Regatul Unit le va stabili după Brexit. În această privința, guvernul arată, într-un răspuns pentru media britanice, că are în vedere un acord comercial mai “ambițios” cu Uniunea Europeană decât cel pe care și-a bazat institutul de cercetare calculele.

Partidele de opoziție, pe de altă parte, consideră studiul dovada că planul lui Johnson va produce mari pagube economiei. “Niciun acord nu e la fel de bun ca cel pe care îl avem în prezent ca membri ai UE”, a declarat Tom Brake, de la liberali-democrații pro-europeni.

Sursa: RADOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here