Alegeri prezidențiale 2019. Bloomberg: Iohannis, președintele care a salvat România de pe marginea prăpastiei

Klaus Iohannis presedintele Romaniei sustine un discurs in cadrul Adunarii Regionale a filialelor PNL din zona de Vest, la sala Constantin Jude din Timisoara, Timis, Duminica 13 Octombrie 2019, Cornel Putan

”A ajutat la trimiterea după gratii pentru corupție a celui mai puternic politician din România și a direcționaț țara sa către mainstream-ul Uniunii Europene,” scrie agenția Bloomberg despre președintele Klaus Iohannis, într-o analiză dedicată alegerilor prezidențiale din România. 

”În acest weekend, sunt șanse mari a alegătorii să-l premieze pe președintele Klaus Iohannis prin punerea lui pe drumul către al doilea mandat. 
Iohannis a fost o forță stabilizatoare într-o țară unde haosul este la ordinea zilei.

Cinci premieri au venit și au plecat de când a fost el ales în 2014, iar Bucureștiul a văzut cele mai mari proteste de la prăbușirea comunismului, acum trei decenii. 

Demonstrațiile au fost declanșate de încercarea de a scădea pedepsele pentru politicienii corupți și de a-l ține în afara închisorii pe liderul social-democraților aflați la guvernare. Reformele au provocat aceleași îngrijorări precum cele care au transformat Ungaria și Polonia în dușmani la Bruxelles. 

Iohannis, în vârstă de 60 de ani, a ajutat la respingerea unor legi sau la întârzierea lor suficient de mult, astfel încât șeful partidului de guvernământ să fie condamnat și trimis la închisoare. Înlocuitoarea acestuia, Viorica Dăncilă, a oprit planurile, evitând astfel riscul unor sancțiuni UE, înainte ca guvernul ei să fie doborât. 

„Iohannis și-a creat o poziție puternică în sistemul politic semi-prezidențial din România” a spus Andrius Tursa, analist la Teneo Intelligence, pentru Bloomberg. „A acționat ca o forță stabilizatoare, a menținut direcția pro-occidentală în politica externă, a susținut eforturile anticorupție și, în multe cazuri, s-a opus politicilor populiste.”

Iohannis conduce detașat în sondaje, înainte de primul tur de scrutin, deși va obține sub 50%, cât ar avea nevoie să câștige direct. Dăncilă, fostul ministru al Culturii, Mircea Diaconu și liderul partidului anticorupție USR, Dan Barna, se bat pentru un loc în turul doi, de peste două săptămâni,” mai notează Bloomberg.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here