FBI va returna un Monet confiscat de nazişti urmaşilor proprietarului

Un pastel al lui Claude Monet, confiscat de nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, se află în posesia Biroului Federal de Investigaţii al SUA (FBI) pentru a fi restituit urmaşilor foştilor proprietari, relatează News.ro.

Tabloul, „Bord de Mer”, a fost achiziţionat de Adalbert şi Hilda Parlagi în aprilie 1936 şi păstrat în casa lor din Viena, Austria, până când au fugit în Elveţia şi apoi la Londra împreună cu cei doi copii ai lor, la scurt timp după ce Germania a anexat Austria în martie 1938.

Dezvăluirea faptului că tabloul se afla în posesia autorităţilor americane a fost făcută în cadrul unei cereri de interpelare depusă la o instanţă federală în 22 martie, modalitate prin care o parte poate iniţia un proces între toate părţile care pretind dreptul la o proprietate pentru a determina cine are dreptul de a o revendica şi pentru a evita răspunderea multiplă.

Printre reclamanţii proprietăţii se numără Françoise Parlagi şi Helen Lowe, care sunt nepoţii soţilor Parlagi, şi alte câteva părţi. Françoise şi Helen sunt verişoare şi singurele moştenitoare în viaţă ale lui Parlagi.

După ce au fugit de nazişti, soţii Parlagi au depozitat tabloul şi alte bunuri la o companie de transport maritim din Viena, cu gândul fie de a se întoarce după război pentru a le recupera, fie de a le expedia la ei acasă. Însă Gestapo-ul german le-a confiscat proprietatea în 1940, iar în 1941 a fost scoasă la licitaţie de casa de licitaţii Dorotheum şi vândută unei alte case de licitaţii deţinute de Adolf Weinmüller, un membru al Partidului Nazist care făcea trafic de artă furată.

După război, soţii Parlagi şi moştenitorii lor au apelat la guvernele postbelice ale Germaniei şi Austriei pentru a solicita returnarea tabloului, dar fără succes. În cele din urmă, pictura a apărut din nou în public într-o expoziţie din 2016 la Ornans, Franţa, în timp ce era împrumutată de la Galerie Helene Bailly din Paris.

Comerciantul de antichităţi M.S. Rau, cu sediul în New Orleans, a cumpărat tabloul de la Galerie Helene Bailly în 2017 şi l-a vândut colecţionarei Bridget Vita şi soţului ei, acum decedat, Kevin Schlamp, în 2019.

FBI a cercetat provenienţa operei de artă şi a confiscat-o în iunie 2023, când Vita şi Schlamp au renunţat fiecare la drepturile lor asupra tabloului, se arată în documentele instanţei. De asemenea, guvernul american nu solicită confiscarea tabloul.

Până când tabloul poate fi predat descendenţilor Parlagi, părţile din proces nu au voie să discute despre el. Cu toate acestea, Rau a primit permisiunea din partea guvernului american de a publica o scurtă declaraţie.

„Toate părţile au ajuns la un acord amiabil pentru a returna cu plăcere pastelul moştenitorilor săi de drept, având în vedere provenienţa lucrării, care, desigur, era complet necunoscută tuturor părţilor implicate în tranzacţie”, a declarat Rau.

Biroul din New Orleans al FBI păstrează în prezent lucrarea într-un container sigilat, plasat într-un seif din depozitul de artă al biroului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here