Fiicele și fostele soții ale lui Patriciu, obligate de instanță să plătească statului român peste 58 de milioane de dolari

Fiicele lui Dinu Patriciu, Maria și Ana Patriciu, și fostele soții ale acestuia, Dana Rodica și Sabina, sunt obligate prin sentință judecătorească să plătească statului român prejudiciul de peste 58 de milioane de dolari din şi dobânda din 2001 de peste 83 de milioane de dolari, în solidar cu compania Rompetrol.

Decizia a fost luată de magistrații Tribunalului București pe 24 decembrie, dar nu este definitivă.

“Respinge excepţia prescripţiei ca neîntemeiată. Admite în parte acţiunea. Obligă pârâtele, în solidar, la plata către reclamant a sumei de 58.521.056 USD, în echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii, reprezentând despăgubiri, la care se adaugă dobânda legală de la data de 05.01.2001 şi până la data plăţii. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare, care se depune la Tribunalul Bucureşti, Secţia a VI-a Civilă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 24.12.2021. Document: Hotarâre 3319/2021 24.12.2021”, se arată în decizie.

Jumătate din prejudiciul de peste 58 de milioane de dolari din dosarul lui Dinu Patriciu a fost plătit de Rompetrol, însă mai sunt de achitat dobânzi și penalități de peste 83 de milioane de dolari, conform răspunsurilor ANAF și ale Departamentul de Comunicare al Grupului KazMunaiGaz International pentru Centrul de Investigații Media (CIM), oferit în octombrie 2021.

Statul se judecă de câţiva ani cu fostele soţii şi cu fetele lui Dinu Patriciu (decedat în 2014) pentru recuperarea prejudiciului din dosarul Rompetrol.

În mai 2018, Tribunalul Bucureşti a dat câştig de cauză Statului, prin Ministerul de Finanţe, şi le-a obligat pe moştenitoarele lui Dinu Patriciu – una dintre fostele soţii, Dana Rodica Patriciu, şi pe cele două fete, Ana şi Maria Patriciu – la plata prejudiciului din dosarul Rompetrol I, în solidar cu Oilfield Exploration Business Solutions (fosta Rompetrol SA), potrivit Adevărul.

La Curtea de Apel Bucureşti însă, în iunie 2019, magistraţii au decis rejudecarea cazului. Între timp, în proces a fost adăugată şi o altă fostă soţie a lui Dinu Patriciu, Sabina, mama celor două fete.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here