Firmele din Coreea de Sud folosesc inteligența artificială ca să evalueze potențialii angajați. Tinerii sunt îngroziți

sursa: Reuters

Un sfert dintre cele mai importante 131 de firme din Coreea de Sud folosesc sau intenționează să folosească inteligența artificială ca să evalueze potențialii angajați. Astfel, un creier electronic va lua locul omului și va decide dacă un candidat este bun sau nu pentru anume prost. Tinerii din Coreea de Sud, care și așa își găsesc cu greu un loc de muncă, sunt îngroziți. Dar această nouă evoluție creează și oportunități. Au apărut deja școlile care oferă cursuri de vorbit cu calculatorul, a scris Reuters.

Unul dintre aceste sisteme de recrutare cu inteligență artificială îi întreabă pe candidați să se prezinte iar în timpul răspunsului identifică și numără mai multe expresii faciale precum „frică” sau „bucurie” și analizează cuvintele folosite. Apoi pune întrebări care ar putea fi dificile: „Ești într-o călătorie de afaceri cu șeful tău și îl vezi folosind cartea de credit a companiei ca să-și cumpere un cadou. Ce îi vei spune?”

Inteligența artificială folosește și metode de jocuri video ca să evalueze personalitatea candidatului și adaptabilitatea sa printr-o serie de teste succesive.

„În acest mod, angajatul poate să verifice 37 de capabilități diferite ale unui candidat și să vadă cât de bine s-ar potrivi acesta pe un anume post” a spus șeful firmei IT care a creat programul, potrivit Reuters.

Pregătirea pentru un asemenea test nu înseamnă neapărat memorarea unui răspuns potrivit, deoarece unele probe nici nu au un răspuns potrivit, ci doar verifică modul în care persoana soluționează problema.

Unii studenți au picat deja în fața creierului digital. Un tânăr de 22 de ani, în ultimul an la o universitate de top, e eșuat la un interviu cu inteligență artificială pentru o mare firmă de management. În loc să caute un job nou, a decis să facă studii post-universitate.

„M-aș simți foarte lipsit de speranță dacă toate companiile ar decide să treacă la inteligența artificială pentru angajări. Interviul cu inteligență artificială este prea nou, așa că aplicanții nu știu cum să se prepare iar ori pregătire pare fără sens deoarece calculatorul îți citește pe față” a spus Kim Seok-wu.

Chiar și așa, în Coreea de Sud au apărut deja școli și consultanți care oferă sfaturi despre cum se poate trece de calculatorul de la resurse umane. Un pachet de trei ore la astfel de școală din Seul costă aproape 90 de dolari. Iar acest domeniu de activitate este în extindere.

Coreea de Sud are o problemă serioasă cu șomajul în rândul tinerilor. Un sfert dintre ei nu au un loc de muncă. De partea cealaltă, sistemul educațional este extrem de competitiv. Universitatea la care intri își decide întreaga carieră și întreaga viață, așa că este bătaie foarte mare pe instituțiile de elită. De aceea, elevii sud-coreeni se pregătesc extrem de intens pentru examenul de admitere, echivalentul bacalaureatului în România. Se estimează că 80% dintre tineri au făcut meditații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here