Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, spune că va cere Fondului Monetar Internațional (FMI) o opinie asupra Codului Fiscal, pentru a vedea dacă este o piedică sau un stimul pentru economie, scrie Mediafax.

„Voi cere și opinia unor companii private”, a spus ministrul, la Digi 24, care a adăugat că nu va modifica Codul Fiscal până la informatizarea ANAF și a Ministerului Finanțelor.

Ministrul a apreciat că un control al autorităților fiscale pe an este de ajuns pentru o companie, în condițiile în care colectarea la ANAF a rămas la aproximativ același nivel, de 26 – 27% din PIB. „Soluția este informatizarea”, a spus ministrul.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a mai afirmat, sâmbătă, că ştie problemele de la vamă, dar situaţia este mai complicată, iar una dintre soluţiile avute în vedere pentru reducerea evaziunii ar putea fi vămuirea la destinaţie.

Una dintre soluţii este să facem ce fac cei din Uniunea Europeană, să facem vămuirea la destinaţie. Pentru că azi tot controlul şi decizia sunt la vama respectivă. Dar când faci la destinaţie, atunci sunt mai multe decizii şi e mai uşor de controlat. Aşa s-a eliminat o parte din evaziune în Ungaria, cu sigiliu electronic, cu urmărire cu camera la compania de drumuri. Dacă noi ne încăpăţânăm să ţinem tot controlul la graniţă nu vom rezolva niciodată problema, cu scanere, fără scanere. Este factorul uman acolo. Trebuie să distribuim riscul (…). Aici este doar decizia mea, doar găsim acum cea mai bună soluţie”, a explicat ministrul, citat de Agerpres.

El a subliniat că scanerele din vamă „au devenit o legendă în ANAF”, deoarece „n-au prea mers niciodată”, iar în cel care a mers a intrat un TIR.

Pentru că sunt din fonduri europene, nu poţi să iei altele, pentru că dai bani înapoi, e complicată toată procedura. La Vamă este un proiect separat de ANAF. Mă ocup şi de acela, dar deocamdată le luăm pe rând. Ştim problemele, acolo e mai complicat puţin”, a mai spus Cîţu.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here