Fondul de investiţii Carlyle ar putea face o ofertă pentru activele de petrol şi gaze ale OMV dar nu şi pentru Petrom

Fondul de investiţii Carlyle Group analizează posibilitatea de a face o ofertă, în valoare de mai multe miliarde de dolari, pentru o mare parte din activele în domeniul petrolului şi gazelor naturale din portofoliul grupului austriac OMV, acţionarul majoritar de la OMV Petrom, au declarat marţi pentru Bloomberg mai multe surse din apropierea acestui dosar, notează Agerpres.

Potrivit surselor, Carlyle este interesat în special de operaţiunile pe segmentul upstream (-explorare şi producţie-nr.) din majoritatea pieţelor unde operează OMV. Sursele au subliniat însă că orice acord ar urma să excludă, probabil, proiectele OMV din Austria şi Rusia precum şi participaţia deţinută la divizia din România, OMV Petrom SA.

Aceste informaţii au dus la creşterea cotaţiei acţiunilor OMV cu până la 6,9%, cel mai mare salt înregistrat de titlurile OMV în ultima lună. Marţi seara, valoarea de piaţă a OMV era de aproximativ 16,5 miliarde de euro.

OMV intenţionează să reducă producţia de petrol şi gaze cu o cincime până în 2030 şi să renunţe la producţia upstream de combustibili fosili până în 2050. Grupul are operaţiuni în ţări precum Libia, Irak, Kurdistan, Malayezia, Norvegia, Emiratele Arabe Unite şi România.

Reuters a informat anterior un consorţiu din care face parte grupul energetic norvegian Aker a făcut o ofertă nesolicitată de a cumpăra un pachet majoritar din activităţile de explorare şi producţie ale grupului austriac OMV. Acest consorţiu, care cuprinde Aker ASA, firma mamă a celui de-al doilea mare producător de gaze din Norvegia, Aker BP, precum şi traderul global de mărfuri Trafigura şi fondul de investiţii Bluewater, şi-ar fi exprimat interesul de a cumpăra 51% din divizia E&P a OMV, oferta consorţiului estimând valoarea unui pachet de 51% din divizia de E&P a OMV undeva între 5,5 şi 7 miliarde de dolari. Oferta nu include divizia OMV Petrom şi nici operaţiunile de explorare şi producţie ale OMV din Rusia.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea – 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

La mijlocul acestui an, Black Sea Oil & Gas SA (BSOG), împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources şi Gas Plus Dacia, au început producţia de gaze din Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD), fiind introduse primele gaze în Sistemul Naţional de Transport. BSOG, deţinută de Carlyle International Energy Partners şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, este o companie independentă de energie cu sediul în România care desfăşoară operaţiuni de dezvoltare a resurselor de gaze naturale.

*Cine este The Carlyle Group

Grupul Carlyle este o corporație multinațională cu capital privat, management alternativ al activelor și servicii financiare cu sediul în Statele Unite, cu active gestionate în valoare de 376 de miliarde de dolari. Este unul dintre cele mai mari mega-fonduri din lume. În 2015, Carlyle a fost cea mai mare firmă de capital privat din lume, prin capitalul strâns în ultimii cinci ani, conform indicelui PEI 300, deși până în 2020, a alunecat pe locul doi.

Fondată în 1987 la Washington DC, de William E. Conway Jr., Stephen L. Norris, David Rubenstein, Daniel A. D’Aniello și Greg Rosenbaum, compania are aproape 1.850 de angajați în 26 de birouri de pe șase continente. Pe 3 mai 2012, Carlyle a început să fie tranzacționată la bursa NASDAQ (sursa: wikipedia).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here